Když vidím jednání Babiše, jak všechny kolem sebe poplive... Dnešní sněmovna měla dohru v ČT

27.05.2016 22:34

Protikuřácký zákon tento týden hýbal sněmovním děním. Poté, co jej poslanci mimo jiné hlasy poslanců ANO neschválili, zavládl ve vládní koalici zmatek. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) musí připravit nový zákon, který znovu půjde na pořad jednání sněmovny. Hosty dnešních Událostí, komentářů ČT24, které se k tématu vrátily, byli poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jaroslav Faltýnek (ANO) a František Laudát (TOP 09).

Když vidím jednání Babiše, jak všechny kolem sebe poplive... Dnešní sněmovna měla dohru v ČT
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Dnes jsme skutečně našli řešení, které celý zákon posune dál. Ten zákon je potřeba, neřeší jenom otázku cigaret a návykových látek. Pevně věřím, že zákon bude do konce roku přijat,“ podotkl Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Jeho slova potvrdil i Faltýnek, který řekl, že poslanci hnutí ANO podpoří zákon bez pozměňovacího návrhu poslance Marka Bendy (ODS) ohledně kuřáren v restauracích. „Uděláme vše pro to, aby tento zákon byl v tomto roce přijat,“ podotkl.

František Laudát (TOP 09) následně uvedl, že v kuloárech Poslanecké sněmovny se spekuluje, že nový vládní zákon nemusí platit. „Nechci o tom mluvit, neboť rozhovory mezi čtyřma očima se nezveřejňují,“ podotkl. „O ničem takovém nevím. Ale právě proto chceme, aby šlo opětovně o vládní návrh,“ dodal k tomu Bartošek. Faltýnek o žádných kuloárních jednáních rovněž neslyšel.

To, že by zřejmě opozice zablokovala zkrácené projednávání zákona, Laudát nechtěl potvrdit, ani vyvrátit. „Poprosím opozici o to, aby schválili zrychlené projednávání,“ řekl k tomu Faltýnek.

Závěrem tématu se Faltýnek vyjádřil také k tomu, že dnešní jednání Poslanecké sněmovny skončilo po necelé hodině, a to z důvodu nepřítomnosti ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž byl v Uherském Hradišti. Opozice jej obviňuje z toho, že byl na volebním mítinku. Faltýnek se Babiše zastal, že jeho body měly být projednávány až v příštím týdnu. „Nepřišli senátoři obhajovat zákon o hmotné nouzi,“ řekl Faltýnek. Babiš podle něj v žádném případě nebyl rozdávat koblihy, jak jej obvinili i někteří koaliční partneři.

„Pan místopředseda Marian Jurečka slova o rozdávání koblih použil jako metaforu, kdy si pan Babiš dělá, co chce,“ podotkl Bartošek. Pochválil následně Faltýnka, který podle něj chce nalézt řešení. „Když však vidím jednání pana vicepremiéra Babiše, jak všechny kolem sebe poplive, následně také píše o tom, že Poslanecká sněmovna je žvanírna či že dnes si poslanci chtějí udělat prodloužený víkend, tak si říkám, že neměl chodit do politiky,“ reagoval Bartošek. „Toto není kolegiální způsob jednání,“ dodal. Faltýnek se již k tomu dále vyjadřovat nechtěl, jde podle něj spíše o otázky na samotného předsedu.

O naschvály panu Babišovi rozhodně nejde ani podle poslance Laudáta. „Pan Babiš mohl předpokládat, že se zákony budou projednávat v pátek,“ podotkl Laudát. „Chování pana Babiše však opravdu přesahuje veškeré meze,“ dodal k tomu Laudát.

Následovala přestřelka mezi Laudátem a Faltýnkem ohledně počtu obstrukcí. Podle Faltýnka nejvíce obstruuje TOP 09, podle Laudáta zase vládní koalice nepracuje, jak má.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…