Kecají, místo aby pracovali. A pak se jim daří, postěžoval si ministr Jan Mládek na kolegy. A sdělil výbušnou novinku, jak ho naštval Babiš

20.07.2015 11:02

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) by teoreticky neměl mít ve vládě žádné problémy. Při současném rychlém růstu ekonomiky by měl řešit jen „příjemné“ problémy jakým byl například ten, že v Ostravě je nedostatek volných míst pro továrny v průmyslových zónách.

Kecají, místo aby pracovali. A pak se jim daří, postěžoval si ministr Jan Mládek na kolegy. A sdělil výbušnou novinku, jak ho naštval Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Mládek je také v parlamentu jediným z ekonomů, který je uznávaný v odborné ekonomické obci. Ostatní politické strany někoho takového marně shání. Přesto je Mládek nyní asi nejohroženějším ministrem, o jehož výměně za tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu se už nějaký čas spekuluje. Na otázku, proč tomu tak je, se snaží nalézt odpověď dnešní Hospodářské noviny.

Mládek prý ví o tom, že v politice je třeba umět i divadelní složku řemesla, aby o vás voliči vůbec věděli. Podle listu tohle ale Mládkovi nejde. Nikdy nebude používat vulgarismy nebo arogantně útočit na soupeře. Premiér a stranický šéf Bohuslav Sobotka mu už slabé vystupování vytkl. Když už Mládek neumí být přímočarý, musí prý být alespoň viditelnější a srozumitelnější. Mládek přiznává, že o této své slabině dobře ví. Jako bývalý člen KSČ dokonce otevřeně vzpomíná, že podobné potíže zažil už před listopadem 1989.

Svazácký funkcionář měl pravdu. Není důležité, zda pracuješ, ale zda jsi vidět

„Bohužel, pravdu měl jeden svazácký funkcionář, který nám ještě za hlubokého ‚socíku‘ udělal školení ohledně svazáckých organizací,“ vypráví Mládek dlouhý příběh, jehož pointou je to, že lepší organizace byly ty, které sice nic nedělaly, ale měly dobrou propagaci, vědělo se o nich, pořád něco psaly. „Musím říct, že když jsem teď po letech udělal sebereflexi, tak jsem pochopil hlubokou moudrost svazáckého funkcionáře, protože v české politice to platí. Někteří kolegové v české politice, nebudu je raději jmenovat, možná nepracují, zato píšou, nebo možná spíše kecají – a těm se daří. Tím neříkám, že se mezi ně chci zařadit,“ řekl.

List také přináší informaci o tom, že ve středu má jet celá vláda na jednání do Ostravy vlakem pendolino. Ovšem s jednou výjimkou – Andrej Babiš pojede sám o hodinu dřív. Tato zpráva prý Mládka velmi rozčílila. „Pan Babiš tady zavedl nové moresy. Je to taková drobnost, ale pro mě velmi znechucující. Je to nekolegiální, asi chce dát najevo, že s námi nemá nic společného,“ řekl Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…