Kéž by nám stát více pomohl... Česká rodina počítá každou korunu. Šetří se na všem

15.04.2022 12:11

„Chápu, že si snaží každý urvat něco pro sebe ve chvíli, kdy je to možné, ale vždycky to nakonec odnáší koncový spotřebitel.“ Jak se chystá rodina se dvěma malými dětmi na razantní zdražování, popsala pro ParlamentníListy paní Ilona Tomanová z jižní Moravy. Štěstím je, že domek postavili ještě v dobrých časech a rodinu dokázal uživit manžel. Teď už bude více vydělávat i ona a dokryjí tak finanční ztrátu kvůli zdražování a inflaci. S oblečením pomohou známí, rodina si vypěstuje více zeleniny na zahradě.

Kéž by nám stát více pomohl... Česká rodina počítá každou korunu. Šetří se na všem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Obchody v okrajových částech Brna

Verunka je ve třetí třídě a Honzík bude nastupovat v září do školy. „S oběma dětmi jsem byla na mateřské dovolené,“ začíná vyprávět svůj příběh Ilona Tomanová. „Pak jsem přešla na úřad práce s tím, že si doplním vzdělání v jiném oboru, než ve kterém jsem pracovala dřív,“ dodává.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Bydlí totiž u Moravského Krumlova a do Brna, kde dříve pracovala, by musela složitě dojíždět. „Ani jsem nechtěla jít opět do práce, kterou čas neomezuje a které se musí člověk věnovat stále, kdy musí žít prací, aby ji dokázal dělat. Změnily se mi hodnoty,“ vysvětluje. Roli při rozhodování, jakou práci vezme, hrála i cena benzínu. „Nakonec jsem musela být na úřadu práce déle, než jsem chtěla. Kurz kvůli covidu přesunovali. Pak jsem nastoupila brigádně na krátký pracovní poměr u nás ve vesnici a roznášela jsem v restauraci jídlo. Po půl roce mi tato práce přestala stačit. Nejsem tak stará, abych musela dělat tak rutinní práci. Nenaplňovalo mě to,“ vylíčila postupně. Mezi tím jí pomohl najít zaměstnání manžel. „Mám teď práci na home office, dělám servis klientům v oblasti pojišťovnictví. Do Brna musím dojíždět jen občas,“ říká. Předpokládá, že svým příjmem dodá do rodinného rozpočtu peníze, které budou chybět kvůli zdražování.

Myslet na zdražování a počítat s vyšší cenou pohonných hmot musí paní Ilona i při rodinných návštěvách. Rodiče má ve Zlíně. „Rodiče, kamarádi, daleko. I manžel má rodinu čtyřicet kilometrů daleko. Snažíme se i tyto návštěvy dělat efektivně. Už to není: Mami přijeď! Musím myslet na to, aby ji cesta nestála peníze,“ říká.

Domek stihli postavit „v dobrých časech“

I rodina paní Tomanové musí poctivě počítat výdaje. „Sedli jsme si na to s manželem a počítali náklady. Díky práci manžela vše zvládneme méně bolestně, než v rodinách jiných lidí,“ popisuje. A vrací se ke své práci. „Dřív jsem nosila peníze nárazově. Teď už ale budeme moct počítat i s mým příjmem,“ dodává.

Jejich domek není připojený na plyn, takže ze zvýšení této položky v rodinném rozpočtu strach mít nemusí. „Začali jsme stavět v době, kdy se o nás stavební firmy skoro praly, vybírali jsme z nabídek. Nebyl problém s materiálem. Během deseti let šel materiál, nemovitosti neskutečným způsobem nahoru. I hypotéku jsme brali za dobrou cenu. Vychytali jsme stavbu v dobrém čase,“ hodnotí. „Brácha ještě staví. Měli rozpočet a teď změny musí řešit, jich se dotklo navýšení cen daleko více,“ dodává.

Máslo v akci desetkrát a šup s ním do mrazáku

Rodina s dvěma malými dětmi přesto musí cíleně šetřit. „Jestli někde necháme svítit? Dávno jsme měli takové věci naučené. Navíc nejsem zastáncem plýtvání potravinami, takže hospodaření koriguji. Dřív se mi manžel skoro smál: „Jé byla akce, tak jsi vzala víc.“ Jenže teď už se úspora hodí. U másla si raději vezmu deset, dám ho do mrazáku a nemusím nad tím přemýšlet. Mám ráda akční nákupy. Dřív ale nebyla situace vyhrocená jako teď. Musíme se hlavně psychicky připravit na to, že větší zdražení přijde,“ popisuje.

Děti jsou naštěstí tak malé, že ještě nemají nákladné koníčky. „Kamarádi mají dva kluky, kdy jeden aktivně plave, druhý hraje hokej. A to jsou neskutečné pálky! Díky nim si člověk udělá představu, kolik nás to pak bude stát,“ počítá.

Když už konečně vybrala rodina společnou dovolenou, odlet naplánovali raději z Rakouska. „Dovolenou jsme odkládali, ale když jsme si nakonec vybrali, letěli jsme raději z Vídně, protože letenky v Brně byly dražší,“ podotýká.

I když řada lidí na jižní Moravě raději směruje už nákupy do Rakouska, rodina paní Tomanové k ní nepatří. „Zvykli jsme si ve velkém nakupovat potraviny v Lidlu. Mezi kamarádkami si předáváme oblečení mezi sebou. Co mně po dětech zbude, posílám dál. Oblečení mezi sebou recyklujeme,“ směje se. „Holka ze šatiček rychle vyroste a jsem pak šťastná, když je unosí někdo jiný,“ dodává. Řadu dalších potřebných věcí koupí i přes internet. Co se týká drogérie, i tu rodina nakoupí v Česku. „Zvykla jsem si na ekologickou drogérii a období Persilů a Perwollů z Rakouska mám za sebou,“ upozorňuje.

„Hodně mě štve dopravní spojení“

Chápe, že v této době se všichni musíme uskromnit. „Je řada firem, které by mohly umožnit lidem, aby se společně dostali do práce, autobusem nebo vlakem. Dvacet lidí jede zvlášť autem? Nepoukazuji jen na ekologickou, ale i ekonomickou stránku. Provoz např. v Brně je strašně náročný! Hrozně mě štve dopravní spojení. Bydlíme sice kousek od Moravského Krumlova, ale vlaková stanice je další čtyři kilometry. Jen než se dostanu na vlak, zabere mi to další a další čas. Kdyby mi cestování nekradlo tak čas!“ stýská si. Dokáže vše ale spojit s pravidelnými rodinnými nákupy. „Přemýšlet dopředu. Hledáme úspory stále, spíš teď hledáme, kde ještě ušetřit,“ upřesňuje.

Toho, že by hrozilo přerušení dodávek plynu, se neobává. „Z naší rodiny naštěstí přímo není nikdo závislý na plynu. Ale je jasné, že i když se to přímo nás nebude týkat, vždy se vše odrazí v jiných komoditách. Situaci sledujeme. Na druhou stranu člověk musí být racionální. Kdo je připraven, není zaskočen. Uvažujeme, jak bychom nějakou větší krizi v rodině řešili,“ přemýšlí.

Také paní Ilona by uvítala, pokud by stát více občanům pomohl. „Je to těžká otázka. Nicméně z pohledu laika a z pohledu občana... Nevidím samozřejmě pod pokličku, ale lidově řečeno, když se zdražovaly pohonné hmoty, hned šly ceny nahoru. Když jsme věděli, že už je levněji, každý prodejce si dával se snížením ceny na čas. Chápu, že si snaží každý urvat něco pro sebe ve chvíli, kdy je to možné, ale vždycky to nakonec odnáší koncový spotřebitel. Všichni jsme lidi,“ uzavírá.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…