Klaus, Topolánek, Nečas a Kocourkov. Před kongresem ODS zaduněl kritický hlas

16.01.2014 14:21

Místopředseda ODS v Královéhradeckém kraji Petr Štěpánek ještě před začátkem kongresu kritizuje některé kroky ODS. Zejména nepozvání žádného z bývalých předsedů strany a také změnu úzu, že napřed se diskutuje a až potom volí. Tentokrát to má být obráceně. Pokud jsou obě informace pravdivé, nevěští to pro ODS podle Štěpánka nic dobrého.

Klaus, Topolánek, Nečas a Kocourkov. Před kongresem ODS zaduněl kritický hlas
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Petr Štěpánek, politický glosátor a hudebník

Přelomový kongres ODS v Olomouci má nastartovat obrodu strany a získat zpět alespoň část voličů. Jenže podle jejího člena Petra Štěpánka už teď dělá další chyby. Jde o to, že například nezve žádného ze svých předcházejících předsedů. Prý proto, aby nemluvili.

„Informaci o nepozvání bývalých předsedů mi potvrdil člen Grémia ODS Jan Zahradil takto: `Kongres by pak už v médiích byl jen a jenom o tom, co řekl VK, Topol a Nečas a koho podporují nebo nepodporují. Až se ta partaj uklidní a sedne si, určitě je nové vedení pozve na další kongres.` Hm, tak to tedy bude od nového vedení moc pěkné,“ jemně si rýpl v úvodu Štěpánek.

Místopředseda ODS v Královéhradeckém kraji je totiž přesvědčen, že právě oni by mohli v debatách přispět mnohými zkušenostmi i názory. „Jenže diskusi o svém směřování potřebuje ODS teď. A bývalí předsedové k tomu nepochybně mají co říct. Stejně tak ODS potřebuje svoje vztahy s bývalými předsedy normalizovat. Fakt, že si Klaus s Topolánkem, kteří se na zoufalost ODS už nemohli koukat, dokázali sednout za jeden stůl a všechno si vyříkat, i to, že se dnes v hodnocení ODS prakticky shodují, je přinejmenším inspirativní. Že z toho Klaus před volbami vyvodil, že jediné, co ODS ještě může zachránit, je pořádně si natlouct ústa, a Topolánek naopak vyzýval myslet na Anglii a ještě jednou to tam ODS se sebezapřením hodit, jsou vlastně dvě strany téže mince,“ míní Štěpánek.

Podle Štěpánka by Klaus pravděpodobně nepřijel a Nečas by prý spíše mlčel. Zjevně by si ale rád poslechl Topolánkův proslov. „Umím si představit Topolánkovu nemilosrdnou smršť. Jeho analýzy jsou brilantní, kupříkladu ta loňská kongresová. A nebere si žádné servítky. Nepochybuji, že lidé jako Pospíšil, Kuba a další mají z jeho přímočarosti upřímný děs. A tak raději odhlasují onu ostudnou neslušnost a zesměšňují se frázemi, že kongres prý má být pracovní,“ napsal Štěpánek. Je zjevné, že slovo „pracovní“ tu slouží pouze jako zástěrka pro omluvení absence bývalých předsedů.

Proč to trochu nezmanipulovat?

Petr Štěpánek se pozastavuje i nad návrhem programu kongresu ODS. Tam jsou totiž nejprve naplánovány volby a až pak se bude diskutovat o politice či stanovách. „Dokonalý Kocourkov. Někdo tu asi potřebuje `klid na práci`, respektive klid na tu správnou volbu,“ ironicky poznamenal Štěpánek.

„Nejspíš by se nad tím podivil i dobrý voják Švejk, že i v ODS se teď bude, podobně jako v jeho Osudech, napřed číst druhý díl a až pak první,“ napsal k programu.

„Doba je nejistá a kritičtí delegáti by se mezi sebou mohli hromadně domluvit, že už nebudou hlasovat podle dohod regionálních pohlavárů, nýbrž podle svého vlastního rozumu. Takže proč riskovat a nechávat volby až na druhý den. Z příliš kritické předchozí diskuse by také mohlo vyplynout, že po službách současných vrcholných pohlavárů už není taková poptávka, tak proč si to trochu neulehčit a kongres raději předem maličko nezmanipulovat,“ interpretuje záměr některých spolustraníků Petr Štěpánek.

 Celý článek Petra Štěpánka ZDE:

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …