Klaus: Úspěch komunistů je varovný, viníci nepřijali odpovědnost

19.10.2012 10:38

Výsledek krajských a prvního kola senátních voleb nemá po Listopadu 1989 precedens a je zneklidňující, míní prezident Václav Klaus. Je podle něj faktem, že komunisté po volbách získávají významnou pozici. Viníkem takového výsledku jsou ale podle něho ti, kteří volby prohráli, a je smutné, že se k tomu jasně nepřihlásili. Klaus to řekl na čtvrtečním setkání se členy Konfederace politických vězňů. Hrad jeho projev zveřejnil na webu www.klaus.cz.

Klaus: Úspěch komunistů je varovný, viníci nepřijali odpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí Livií odevzali svůj volební hlas na základní škole v Kobylisích

„Dobře vím, že v duši každého z vás je touha teď tady vystoupit a promluvit o tom, jak se znova do významné politické pozice dere jedna politická strana, která vám před půl stoletím způsobila tolik utrpení. To je nepochybně pravda. Ale já jsem trošku přísnější soudce a mám sklon říci a zdůraznit, že není pravda, že volby někdo vyhrál. Volby také někdo prohrál," řekl Klaus na setkání ve Španělském sále Hradu.

Podle Klause je nezbytné, aby "ten někdo, kdo volby prohrál", přijal výsledek jako prohru a pokusil se udělat něco pro to, aby příští volby takto nedopadly. "Skoro bych viníky výsledku voleb hledal na jiné straně než na straně vítězů těchto voleb. To je třeba říci razantně a hlasitě. Jsem smutný z toho, že se k tomu ti, kteří nevyhráli, takto jasně a takto zřetelně nepřihlásili," uvedl prezident.

Jasná porážka pravice

Klaus ve svém prvním komentáři k volbám v neděli uvedl, že výsledek je tak jasný, jednoznačný a srozumitelný, že nepotřebuje složité interpretace. Dodal, že každý by si z něj měl vyvodit patřičné závěry. Do podrobnějšího vyjádření k volbám se ale prezident dosud nepouštěl. Volby do třetiny Senátu zatím nejsou uzavřené, lidé budou dnes a v sobotu senátory vybírat ve druhém kole voleb.

ČSSD vyhrála volby v devíti krajích, KSČM ve dvou, ODS a Starostové pro Liberecký kraj v jednom. Ve většině krajů mají ČSSD a KSČM šanci na sestavení společné koalice. Opoziční ČSSD vyhrála i první kolo senátních voleb. ČSSD a KSČM mají šanci samy získat v Senátu ústavní většinu, k níž potřebují 15 z 25 možných mandátů.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) míní, že jako premiér a předseda ODS nese odpovědnost primárně za volby sněmovní. Špatný výsledek krajských a senátních voleb je podle něj daní za nepopulární vládní reformy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…