Klaus amnestii hájit nemusí. Může za ni vláda, tvrdí odborník

15.02.2013 12:28

Odborník na ústavní právo Václav Pavlíček hovořil pro server Česká pozice o kompetencích nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana, ale i o jeho předchůdci Václavu Klausovi. Hlavně pak o tolik diskutované amnestii.

Klaus amnestii hájit nemusí. Může za ni vláda, tvrdí odborník
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

Více pravomocí nově zvolený prezident nemá. „Ovšem legitimitu mu to nepochybně výrazně zvedá. Nejsou sice výrazně změněny jeho kompetence, čímž ale neříkám, že nedošlo k vůbec žádným proměnám. Došlo k některým zpřesněním, chcete-li zdokonalením. Třeba v otázce zastupování prezidenta, když nemůže dlouhodobě vykonávat svůj mandát. Z hlediska nastavení pravomocí se ale pohybujeme i nadále na stejné úrovni jako dříve,“ uvedl Pavlíček.

Amnestie není milosrdenství

Pavlíček některé pravomoci prezidenta kritizuje – např. to, že v případě milostí může rozhodovat úplně sám. Na druhé straně za amnestii podle něj zodpovídá vláda. „Měla o tom rozhodovat, a dokonce o tom měla rozhodovat ve sboru, protože tak to v Ústavě prostě je: vláda má rozhodovat ve sboru a nijak jinak. Je nesmyslem, aby amnestii hájil prezident Klaus, ať už v Poslanecké sněmovně, Senátu nebo kdekoli jinde,“ prohlásil Pavlíček.

Právník zároveň vyvrátil prezidentovo tvrzení, že amnestie je aktem milosrdenství, tím je totiž milost, nikoli výčet odpuštěných trestných činů. „Amnestie je, a vždycky byla, politickým aktem. Je výrazem určité politiky vlády a někdy je výsledkem i mezinárodních závazků a vztahů. Třeba ve dvacátých letech se vyhlásila amnestie v souvislosti s válkou mezi Československem a Polskem,“ objasnil Pavlíček.

Důležitou otázkou také je, zda by nový prezident Miloš zeman mohl teoreticky odvolat premiéra Petra Nečase. „Mě se na to teď mnoho lidí táže a já se domnívám, že nikoli. Přece to, že může prezident odvolat předsedu vlády, je vyjmenováno ve výčtu jeho pravomocí, nicméně je to jen výčet, aniž by tam stálo, za jakých podmínek to může učinit. O podmínkách se mluví v jiných ustanoveních a prezident nemůže vytrhávat z kontextu, když to kontext má,“ řekl jednoznačně Pavlíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …