Klaus amnestií popřel vládu práva, tvrdí Liška

02.03.2013 17:11

Předseda Strany zelených Ondřej Liška se vyjádřil k odmítavému postoji některých politiků v souvislosti se žalobou na prezidenta Václava Klause, který vyjádřil kontroverzní amnestii. Podle Lišky je ale žaloba nutná.

Klaus amnestií popřel vládu práva, tvrdí Liška
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Pouhý den po odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, svolal předseda Strany zelených Ondřej Liška demonstraci

„Chceme-li v Česku udržet principy demokratického právního státu a vymahatelnosti práva, je v zájmu nás všech, aby Ústavní soud Klausovy činy posoudil. Nechť Ústavní soud vytyčí mantinely, kam žádný budoucí prezident nesmí vkročit. Konečně, nemusel by to být Miloš Zeman, klidně by to mohl být za pět let znovu Václav Klaus,“ píše Liška.

Podle předsedy Strany zelených je velmi krátkozraké tvrdit, že žaloba je zbytečná, jelikož nový prezident Miloš Zeman slíbil, že amnestii nevyhlásí. „Právě otázka přečinů prezidenta proti demokratickému řádu republiky stojí v centru předkládané žaloby,“ upozornil Liška.

Je přesvědčen o tom, že způsob vyhlášení amnestie naprosto popírá vládu práva. „Prezidentovým rozhodnutím došlo jedním tahem pera ke zpochybnění základních práv tisíců českých občanů, ve smyslu práva na spravedlivý proces a schopnosti domoci se spravedlnosti v léta táhnoucích se trestních sporech,“ myslí si Liška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…