Klaus byl v Německu. Slyšel zajímavé věci. Ale EU? Ani slovo

04.05.2022 15:30 | Komentář

Bývalý prezident Václav Klaus se na svých oficiálních stránkách podělil o důležité postřehy z dvoudenní neveřejné konference, která se konala v rakouském Anifu, poblíž hranice s Německem. Diskuse se dotkla vážných a aktuálních témat, jako je energetika a vývoj společnosti v Německu, potažmo dalších západních zemích. Ukázala například, že lze očekávat velké zrychlení inflace, propad ekonomik a velké systémové změny. Co se týká příprav na zastavení dodávek ruských paliv, pro Německo je to otázka minimálně tří let.

Klaus byl v Německu. Slyšel zajímavé věci. Ale EU? Ani slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí
Konference se konala 1. května, jak bylo zmíněno, byla neveřejná, tedy exprezident Klaus nemůže uvádět další jména přítomných účastníků. Velmi zajímavé jsou jeho postřehy, které z této akce sdílí s českou veřejností na svém webu.

Jedním z prvních důležitých bodů je konstatování, že naprostá ideologizace debaty o energetice v politice prý ničí jak energetiku, tak politiku. Problém energetiky navíc existoval v Evropě dávno před ukrajinskou krizí a před zproblematizováním dodávek energetických zdrojů z Ruska. „Byl spojen s nárůstem moci zelené ideologie a ‚Zeleného údělu‘,“ dodává bývalá hlava státu.

Debata se vedla také o snížení závislosti na Rusku. Evropské země hledají náhradu ruských energií a také možný společný postup Evropy. Ovšem závislost Německa na dovozu z Ruska je veliká. „Německo dováží z Ruska 35 % ropy, 50 % uhlí a 55 % plynu,“ zmiňuje Václav Klaus.

Je velmi nepravděpodobné, že by se Německo od ruské ropy či plynu odpojilo ještě v tomto či příštím roce. „Německo bude potřebovat spíše tři než dva roky, než tyto dovozy něčím nahradí,“ podotýká.

Stranou nezůstal ani vývoj inflace. Klaus dlouhodobě varuje, že v podstatě neexistuje nic na její zastavení. Inflace a zdražování jsou podle jeho slov dvě úplně jiné věci, to je třeba si uvědomit. Inflace je navíc tažena velkým zadlužováním států a monetarizací dluhů.

„Vzhledem ke společenské a politické atmosféře nemůže měnová politika inflaci zastavit. Nepomůže ani brzdění přílivu množství peněz do ekonomiky, ani zvyšování úrokových sazeb, které můžeme dělat my, ale ne Německo, protože za něj rozhoduje Evropská centrální banka,“ pokračuje exprezident a upozorňuje: „Dojde k velkému urychlení inflace a k velkému ekonomickému propadu.“

V diskusi také často zazníval pojem „zrevolucionizování“ lidí, které přinese velké změny: „V mé terminologii změny systémové, nikoli jen změnu politiky,“ uvádí Klaus, který v rámci nadějné myšlenky o revolucionizaci lidí v Evropě připomínal českou zkušenost. A sice když masová podpora naší transformace byla umožněna totální diskreditací komunismu. To však v Evropě vůči dnešnímu systému neexistuje.

V neposlední řadě jej také zaujalo, že za celé dva dny velmi živé konference nebylo vysloveno slovo Evropská unie. „Na rozdíl od nás si Německo z EU nic nedělá. Asi proto, že si myslí, že je EU německá, že dělá to, co Německo chce,“ dodává Václav Klaus závěrem ke svým hlavním postřehům, jež si z konference odnáší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…