Klaus dostal vysvědčení: Je důstojný prezident, ale lidem nerozumí

09.02.2012 16:35

Český prezident Václav Klaus dodává vážnost prezidentskému úřadu a plní ústavní funkce, ale nezná problémy občanů. Vyplývá to z výsledků lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti loňskému roku si ale Klaus u veřejnosti značně pohoršil. V každé ze sledovaných funkcí prezidenta přibylo lidí, podle kterých nevykonává své povinnosti dobře.

Klaus dostal vysvědčení: Je důstojný prezident, ale lidem nerozumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Činnost současného prezidenta sleduje CVVM v průzkumech veřejného mínění už od roku 2004. Poslední průzkum se konal od 9. do 16. ledna. Letos lidé stejně jako v minulých letech velmi pozitivně hodnotili Klausovy zásluhy o vážnost a důstojnost prezidentského úřadu. Že Klaus dodává úřadu na vážnosti, si myslí 70 procent Čechů. To je však zatím nejslabší prezidentův výsledek, protože loni hodnotilo pozitivně Klausův vliv na důstojnost úřadu 80 procent dotázaných, a v roce 2004 dokonce 89 procent.

Stejně tak si prezident pohoršil ve srovnání s výsledky loňského průzkumu ve všech dalších otázkách, většinou ale jen o několik procentních bodů. Největší propad v hodnocení veřejnosti si vysloužil za reprezentaci Česka v zahraničí. Že ČR zastupoval v cizině dobře, prohlásily před rokem téměř tři čtvrtiny dotázaných, kdežto letos si to myslí už jen 58 procent lidí. I v tomto případě se jedná o nejhorší Klausův výsledek od roku 2004.

Pro polovinu lidí je autoritou

Nejhůře si Klaus podle průzkumu počíná stejně jako v předchozích letech při ovlivňování vnitropolitického života v zemi a kontaktu s občany. Jen 45 procent lidí oceňuje prezidentův vliv na českou politiku a pouhá třetina dotázaných si myslí, že je v kontaktu s občany ČR a zná jejich problémy. Za dobrou autoritu pro občany jej považuje 57 procent Čechů. Velmi kladně naopak lidi hodnotí plnění ústavních funkcí, které Klaus dobře zvládá podle 73 procent dotázaných.

Lépe hodnotí Klause podle CVVM především lidé s dobrou životní úrovní. Pozitivněji se na jeho působení dívají také příznivci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, naopak kritičtí jsou stoupenci ČSSD a komunistů.

Václav Klaus je prezidentem ČR od 7. března 2003, kdy ve funkci hlavy státu vystřídal Václava Havla. Znovu zvolen byl 15. února 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…