Klaus hájí lustrační zákon. Babišovci nesouhlasí

09.01.2014 13:00

Bývalý prezident Václav Klaus je proti zrušení lustračního zákona. O lustracích se hovoří v souvislosti s kandidaturou předsedy ANO Andreje Babiše na ministra financí. Babiš totiž měl spolupracovat s komunistickou StB, což je neslučitelné s výkonem funkce ministra.

Klaus hájí lustrační zákon. Babišovci nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

KSČM se snaží lustrační zákon zrušit dlouhodobě. Lidovci naopak požadují, aby pojistku před ministry a náměstky s minulostí ve spolupráci s StB obsahovala novela služebního zákona. „Máme lustrační zákon. Jsem proti tomu, aby byl jakýmkoli způsobem bourán a likvidován," řekl novinářům Václav Klaus.

I Rusnokova vláda je pro jeho zachování

Úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka v polovině prosince odmítla komunistický pokus o zrušení lustračního zákona. Podle komunistů však zákon už ztratil svůj význam. Budoucí vládní koalice se snaží prosadit novelu zákona o státní službě. Jejím schválením v prvním čtení podmiňuje prezident Miloš Zeman jmenování Babiše ministrem financí i bez čistého lustračního osvědčení.

Nový zákon od členů kabinetu nevyžaduje lustrační osvědčení, které by měl Babiš pravděpodobně problém získat, kvůli tomu, že je na Slovensku veden jako agent StB. Babiš se kvůli tomu soudí s tamním Ústavem paměti národa. Lidovci však chtějí, aby zákon neumožňoval bývalým spolupracovníkům Státní bezpečnosti účast ve vládě. Proti tomu se stavějí babišovci i ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…