Klaus je na prodej. Chcete ho?

06.08.2012 9:03

Server Aktuálně.cz zjistil, že český prezident Václav Klaus figuruje v nabídkách zahraničních agentur, které zprostředkovávají řečníky pro akce od konferencí po soukromé semináře.

Klaus je na prodej. Chcete ho?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Jeho jméno se objevuje třeba na soupisce agentury London Speaker Bureau, kde figuruje vedle jmen bývalých politiků - Michaila Gorbačova, George Bushe nebo Gerharda Schrödera. Na rozdíl od těch je ale Klaus stále ve funkci, a pokud jsou akce honorované, mohlo by docházet ke střetu zájmů.

Bližší informace na vyžádání

Server se snažil zjistit, za kolik se vystoupení Klause dá pořídit. Na webech jednotlivých agentur ale stojí obdobné sdělení: Pokud chcete znát informace o výši honoráře, kontaktujte našeho agenta. Agentury jinak odmítají podat jakékoli bližší informace o možném najmutí řečníka s titulem prezidenta země Evropské unie, tedy člověka, který ve svých rukou koncentruje moc a vliv.

"Ano, zastupujeme Václava Klause, ale veškeré informace o naší spolupráci jsou důvěrné," řekl v telefonickém hovoru Aktuálně.cz Tony Berardo, viceprezident Leading Authorities. Ani prezident Klaus svoje přednáškové aktivity, ve kterých mnohdy budí kontroverze, nekomentuje.

Na webech agentury se dají dále najít informace k tomu, co zahrnuje konečná cena řečníka. "Typické náklady zahrnují honorář řečníkovi, náklady za audiovizuální techniku, cestovní výdaje, ubytování, stravování a doprovodné výdaje, jako například spropitné," dočteme se. Ceny se obecně prý pohybují mezi deseti a sto tisíci dolary.

Zákon prezidentovi ČR neukládá zveřejňovat své vedlejší příjmy. Tiskový odbor Pražského hradu serveru neodpověděl ani na otázky ohledně prezidentova jména v databázích komerčních agentur, odpověď nedošla ani po několika dnech upomínání.

Pochybnosti vyvolal Lukoil

Aktuálně.cz se o vedlejší aktivity prezidenta zajímá, protože se kolem něj pohybují sponzoři z privátní sféry, například ruská ropná společnost Lukoil. I Klausovy řečnické aktivity občas vzbudily otazníky.

Když prý měl letos v dubnu přednášku v Paříži, nešlo o akademickou půdu, ale o ruský think-tank napojený na Kreml. Měsíc na to zase řečnil u amerických konzervativců v The Heartland Institute, který čelil kritice za agresivní antiekologickou kampaň, ve které figurovali masoví vrazi a teroristé. Jiní řečníci se kvůli drsným billboardům z konference odhlásili.

Klaus je výjimkou

Přednášky jsou doménou bývalých politiků, u kterých střet zájmů nehrozí. Této aktivitě se věnují třeba americký exprezident Bill Clinton nebo bývalý britský premiér Tony Blair. Britští novináři uvedli, že na vrcholu si Blair vydělával až dva tisíce britských liber za minutu svého proslovu. Klaus, coby aktivní vrcholný politik, je tak v nabídkách agentur spíše výjimkou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …