Klaus je největší zlo, řekl Babiš. Šéf Reflexu Šafr se neudržel a napomíná miliardáře i čtenáře

03.01.2014 7:16

Není normální, aby předseda parlamentní a vládní strany sděloval svým vlastním médiím, že bývalý prezident je největší zlo. Tak reaguje novinář a šéfredaktor časopisu Reflex na slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše pro ParlamentníListy.cz o tom, že největším polistopadovým zlem pro český národ byl bývalý prezident Václav Klaus.

Klaus je největší zlo, řekl Babiš. Šéf Reflexu Šafr se neudržel a napomíná miliardáře i čtenáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Myslíte si, že případ "smrtící trezor" vážně ohrožuje bezpečnost naší země?

78%
22%
hlasovalo: 3924 lidí

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si myslí o myšlenkách bývalého prezidenta Václava Klause, který ve svém novoročním rozhovoru na TV Prima řekl, že pro dnešní dobu víceméně platí teze Václava Havla "naše země nevzkvétá" a je možné pozorovat určité "zahnívání", ale určitě jsme na tom lépe než před listopadem 1989 a nejsme na tom tak špatně, jak se tváříme.

Andrej Babiš se svojí odpovědí neváhal. "Největší polistopadové zlo by mělo poprosit český národ o odpuštění za to zlo, co tady vykonalo za 24 let své politiky. Určitě na tom jsme lépe než před listopadem ´89, ale ne všichni a určitě ne díky němu, ale díky tradičním schopnostem našeho národa. Nicméně jsme na tom mohli být podstatně lépe, kdyby v politice nebyli ti, kteří tam šli kvůli vlastnímu egu," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO.

Stejně se politik a poslanec vyjádřil i pro další média, například pro zpravodajský server Lidových novin, jejichž vydavatele Babišův holding Agrofert vlastní.

Kritika šéfredaktora Reflexu

Takové vyjádření z úst politika odsuzuje šéfredaktor časopisu Reflex Pavel Šafr. "Není ani trochu normální, aby předseda parlamentní a vládní strany sděloval svým vlastním médiím, že bývalý prezident je největší zlo. To se ve slušné zemi vůbec nemůže stát," konstatuje novinář na facebookovém profilu Reflexu.

Ačkoli Klause hodnotí jako kontroverzního politika, který byl zodpovědný za mnoho diskutabilních rozhodnutí a akcí, značné úspěchy mu prý upřít nelze. Kritika a objektivní hodnocení je podle Šafra v pořádku, ale "hysterické urážení" není na místě. "Andrej Babiš je podivný tvor. A podivní jsou lidé, kteří toto jeho extremistické chování akceptují jako něco normálního," uvedl novinář.

Co představuje skutečné zlo

Šafr se dále zamýšlí nad diskusí čtenářů. "Podle jedněch je ZLO Andrej Babiš, podle jiných Václav Klaus a podle dalších je normální, že za ZLO byl považován Miroslav Kalousek nebo Petr Nečas. Tak bych jen rád dodal, že nikdo z nich není sám o sobě žádné ZLO. Zlé či dobré jsou konkrétní skutky," tvrdí.

Zlo podle něj nepředstavuje ani Klaus kvůli své novoroční amnestii. Udělal prý jen evidentně špatnou věc a poškodil přirozený smysl lidí pro spravedlnost, ovšem sám Klaus žádné zlo není. "Pro mě ZLO dnes představuje Severní Korea, Al-Káida či dříve Stalin a Hitler. V naší zemi je třeba mluvit o překračování či ignorování pravidel, o neférovosti nebo o aroganci. Ale slovo ZLO bych si schoval na chvíli, až opravdu přijde," uzavřel Pavel Šafr.

Co přesně napsal Pavel Šafr na Facebook časopisu Reflex:

Andrej Babiš prohlásil, že Klaus je největší polistopadové ZLO. 

Reflex: Není ani trochu normální, aby předseda parlamentní a vládní strany sděloval svým vlastním médíim, že bývalý prezident je největší zlo. To se ve slušné zemi vůbec nemůže stát. Klaus byl jistě kontroverzním politikem a je jako takový zodpovědný za mnoho diskutabilních rozhodnutí a akcí. Zároveň má za sebou i značné úspěchy. Kritika je v pořádku. A objektivní hodnocení především. Ale hysterické urážení na místě není. Andrej Babiš je podivný tvor. A podivní jsou lidé, kteří toto jeho extremistické chování akceptují jako něco normálního.
Jinak si neodpustím zároveň poznámku, že Klausovo včerejší pochlebování Zemanovi mě docela nadzvedlo. Nesdílím Klausův názor, že Zeman je čirý demokrat a jmenování Rusnokovy vlády bylo ok. Ale to je pluralita názorů. Kvůli tomu jsme chodili na demonstrace proti komunistům. Na rozdíl od Andreje Babiše. Pavel Šafr

A také:

Poznámka k diskuzi o Babišově výroku o Klausovi a o ZLU: 

Zaujaly mě některé názory čtenářů. Podle jedněch je ZLO Andrej Babiš, podle jiných Václav Klaus a podle dalších je normální, že za ZLO byl považován Miroslav Kalousek nebo Petr Nečas. Tak bych jen rád dodal, že nikdo z nich není sám o sobě žádné ZLO. Zlé či dobré jsou konkrétní skutky. Když si politik koupí noviny, tak je to špatný a nevkusný čin, kterým poškozuje svobodnou politickou soutěž. Ale on sám o sobě není ještě žádné vtělené ZLO. Ani Klaus, který omilostnil lumpy z privatizačních kauz není žádné ZLO. Udělal evidentně špatnou věc a poškodil přirozený smysl lidí pro spravedlnost. Ale sám Klaus není žádné ZLO. Dokonce ani Miroslav Kalousek či Petr Nečas nepředstavují žádné ZLO. Oba mají za sebou mnoho dobrého. A oba udělali chyby. 

Pro mě ZLO dnes představuje Severní Korea, Al-Káida či dříve Stalin a Hitler. V naší zemi je třeba mluvit o překračování či ignorování pravidel, o neférovosti nebo o aroganci. Ale slovo ZLO bych si schoval na chvíli, až opravdu příjde. 
Dobrou noc a děkuji všem za mimořádnou sledovanost této diskuse a za Vaše názory. Pavel Šafr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …