Klaus je žalován za akt zvůle, píší v Německu

05.03.2013 14:41

Německý deník Süddeutsche Zeitung považuje za důvod podání žaloby pro údajnou velezradu na odcházejícího českého prezidenta Václava Klause "skandální" amnestii. Tu list označil za "akt zvůle". Podle jiného velkého německého deníku Die Welt je žaloba pro Klause studenou sprchou.

Klaus je žalován za akt zvůle, píší v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Süddeutsche Zeitung píše, že důvodem podání žaloby je "skandální masová amnestie, kterou neochvějný konzervativec vyhlásil na Nový rok a která osvobodila mimo jiné řadu údajných finančních akrobatů a velkopodvodníků".

Jednání proti duchu demokracie

"Zkrátka přišly nejen desítky tisíc vkladatelů, kteří tím ztratili právo na náhradu škody, nýbrž všech deset milionů občanů země," píše komentátor německého listu. "Neboť svrchovaný akt zvůle je tnutím do základu právního státu, jehož budování je po konci komunismu i tak dost obtížné," poznamenal list. Podle Süddeutsche Zeitung čeští senátoři chtějí svým rozhodnutím dát najevo, že nemůže tak snadno vyváznout žádný veřejný činitel, který "tak neslavným způsobem jedná proti duchu demokracie".

Deník Die Welt žalobu označil za "studenou sprchou" pro Klause. Zároveň vysvětluje, že žaloba pro velezradu je v Česku jediný způsob jak pohnat hlavu státu před soud, i kdyby mělo jít jen o záležitosti týkající se zanedbání nebo zneužití úřadu.

"Kritici takového postupu varovali, že v zahraničí musí nutně vzniknout mylný dojem ohledně závažnosti pochybení prezidenta, jestliže je řeč o velezradě," všímá si Die Welt. List také dovozuje, že v případě odsouzení by se Klaus ani teoreticky nemohl za pět let ucházet potřetí o prezidentský úřad.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…