Klaus má jasno: Musí se škrtat, jinak se nikam nedostaneme

10.09.2012 12:44

Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro časopis Týden řekl, že premiér Petr Nečas nechává za svou vládu příliš mluvit ministra financí Kalouska. Kromě toho poradil politikům, aby místo zvyšování daní raději omezili rozpočtové výdaje.

Klaus má jasno: Musí se škrtat, jinak se nikam nedostaneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

„Zvyšování daní se už dávno nelíbí mnoha pravicovým poslancům. Je to všude a vždy jedno z hlavních politických témat,“ uvedl Klaus v rozhovoru pro časopis Týden.

Podle něj se nelze nechat vykolejit slovníkem premiéra Petra Nečase (ODS), a to v otázce zvyšování DPH. Procentní bod sice podle jeho soudu není na jednu stranu změnou tragickou, jde ale spíše o princip zvyšování samého, které se tak u toho jednoho bodu nemusí zastavit. Zde jde totiž o to, že ekonomika je v recesi mnohem citlivější a zachytí i takto relativně malou změnu.

Na druhou stranu Klaus prý nehodlá spekulovat o tom, jestli je podle něj spor o DPH opravdu tak vážný, anebo je to spíše politická hra uvnitř ODS.

Udělali z toho politickou hru

„O tom vůbec nehodlám spekulovat, mě zajímá materie daní jako taková. Politickou hru z toho udělali ti, kteří s návrhem zvyšování daní přišli,“ poznamenal Klaus. Nejen podle něj, ale i podle každého jiného erudovaného ekonoma je zvýšení DPH útokem na možné oživení ekonomiky a v důsledku toho i na stav veřejných financí.

K rozpočtu pro příští rok pak prezident zmínil, že "zatím není čas na strašení, je ale čas na vyjednávání bez vydírání a ultimát".

Na dotaz, zda je nárůst DPH největším problémem vládního konsolidačního balíčku, Klaus pro Týden odvětil, že podstatné u něj je ne to, co obsahuje, ale to, co v něm chybí, tedy reforma mandatorních výdajů. „Bez ní se dlouhodobě nikam nedostaneme,“ připomněl a zdůraznil, že vzhledem k vývoji ekonomiky by bylo vhodné, aby se dočasně revidoval plán snižování rozpočtových schodků.

Premiér nechává za sebe mluvit ministra financí

Podle jeho soudu ale není běžné, aby premiér tak osudově stavil opatření, jehož myšlenkovým otcem je ministr financí a lídr jedné politické strany. „Premiér navíc nechává mluvit ministra financí za vládu,“ pronesl k tomu na konto Petra Nečase.

Prezident také přiznal, že by nechtěl být znovu „moderátorem při sestavování nové vlády“. „Nepřál bych si to a myslím, že to nenastane,“ podotkl pak k možnému pádu vlády.

Není mu zcela jasný smysl a oprávněnost restitucí

Následně se krátce vyjádřil i k církevním restitucím. Premiér jej totiž nedávno musel ujistit v tom, že pokud bude zákon přijat, tak nedojde k prolomení hranice 25. února 1948. „Jsem touto hrozbou skutečně znepokojen,“ připomněl znovu Klaus pro Týden s tím, že se mu v kontextu tohoto zákona vracejí původní otázky po smyslu a oprávněnosti restitucí.

Co se týče situace uvnitř ODS, k tomu Klaus zmínil, že by si přál, aby se mocenským strkanicím ve straně neobětoval stav ekonomiky a veřejných financí. Zda by ale on sám případně znovu stanul v čele ODS, k tomu se přímo nevyjádřil, pouze zmínil, že výrok, jehož autorem je poslanec Petr Tluchoř, je součástí vnitrostranického souboje.

Divné peníze používané na divné účely...

Nakonec se hlava státu ještě krátce zmínila ke kauze poslance Davida Ratha.

„Případ sleduji jako kdokoliv jiný. Korupční jednání je třeba odsoudit, ale nechme to teď na soudu. V každém případě je ale jasné, že evropské dotace jsou korupčním fenoménem číslo jedna. Jsou to divné peníze používané na divné účely,“ uzavřel Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…