Klaus ml. na Frekvenci 1: Chládek řeší automaty na sladkosti. Opravdu zásadní!

31.08.2014 17:42

V jednoduchosti je krása. Zdá se, že právě tímto heslem se řídí expert ODS pro školství Václav Klaus ml. Současný ministr dělá zásadní chybu právě v tom, že systém nezjednodušuje, spíše naopak. A aby toho nebylo málo, místo toho, aby řešil zásadní problémy ve školství, řeší automaty na sladkosti. Kde tedy leží ty zásadní problémy? A jak na tom dnes je ODS?

Klaus ml. na Frekvenci 1: Chládek řeší automaty na sladkosti. Opravdu zásadní!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Hostem nedělního Press klubu Luboše Xavera Veselého byl expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší. Prozradil, že jako učitel matematiky cítí lehkou nervozitu před začátkem školního roku, ale více se mu nelíbí to, jak postupuje ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Obrovské rozdíly v dotacích pro školy

„Učitelé mají řadu povinností, ale málo kompetencí. Učitel je často jen převodovou pákou státu a kraje. A ministr Chládek se do tohoto prostoru ještě více vlamuje,“ podotkl hned v úvodu vysílání Klaus. Přitom by bylo třeba provést systémové kroky, aby se nestávalo, že polovina dětí v nějaké škole „vybouchla u maturity". Ministr ale místo toho řeší automaty na sladkosti ve školách. Háček je už v tom, jak jsou např. jednotlivé střední školy financovány. Rozdíl mezi jednotlivými zařízeními je až sedminásobný. A to je zkrátka problém.

Jako expert ODS volá po zjednodušení systému, aby bylo jasně dáno, na co jdou miliardy korun a aby bylo jasné, co mají umět studenti na středních i základních školách. Prioritou je český jazyk, matematika a cizí jazyky. Český jazyk, aby měl občan kulturní rozhled, matematika, aby si uměl spočítat, jak vysoké daně bude platit, a cizí jazyk, aby si poradil za hranicemi. Stát by si měl také čas od času otestovat, jak žáci tyto dovednosti zvládají. Např. v páté či deváté třídě.

Jak je na tom ODS?

Ve vysílání došlo také na otázku, jak se exprezident Václav Klaus dívá na spolupráci svého syna se stranou, kterou zakládal. Debatu na toto téma spolu prý vedli, ale žádné zásadní rady nezazněly. Často prý slýchal větu: „To máš těžké.“

Dokud prý otec vedl stranu, nechtěl do ní Klaus ml. vstupovat. Dnes se stranou spolupracuje, protože reprezentuje určité názory. Nést určité názory je podle Klause ml. podstatně důležitější než nějaká obliba vyjádřená v předvolebních průzkumech. „Když ta strana nenese ten étos a místo toho se tady zavedou solární elektrárny, tak se to projeví,“ míní Klaus. Dnes už si to část ODS uvědomuje a hodnoty znovu vyzdvihuje.

Na závěr na sebe prozradil, že se před pěti lety zapojil do nevážné potyčky a před mnoha lety na Beerfestu se přímo popral.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…