Klaus mladší: Dobeš je nadprůměrný ministr

01.02.2012 14:00

Václav Klaus mladší nedávno působil jako poradce ministra školství Josefa Dobeše. Přestože funkci nedávno složil, svého bývalého šéfa si váží. „Dobeš je po dlouhé době politický ministr, který má nějakou sílu,“ uvedl Klaus, který nekritizuje ani připravované reformy školství.

Klaus mladší: Dobeš je nadprůměrný ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

V rámci reformy vysokých škol by nově měla v čele univerzit zasedat rada jmenovaná vládou. Část lidí by vybíral sám ministr. „Daleko horší jsou ty rady, které si tam volí samy sebe, ty partičky kamarádů. Třeba jako je akreditační komise a takové ty rady, které jsou v uvozovkách nezávislé, ale rozhodují o veřejných penězích. To je vždycky ještě větší zlo,“ uvedl Václav Klaus mladší v rozhovoru pro iDNES.cz.

Proti reformě vysokých školy vystupuje akademická obec. Klaus se domnívá, že má šanci prosadit si změny. „Na vysoké školy zatím nikdo nesáhl, a když se sejde sdružení rektorů, tak každý ministr byl zatím proti nim jen komická figurka. Síla rektorů je totální.“

Přestože na ministra školství Josefa Dobeše se v poslední době snáší především kritika, Klaus je přesvědčen, že oproti svým předchůdcům je nadprůměrný. „Když pominu pana Lišku, je pan Dobeš  po dlouhé době politický ministr, který má nějakou sílu. Zrušení řady centrálních úřadů a posun paradigmatu, že ve škole se má učit a má se to občas přezkoušet, je pozitivní jev,“ chválil Klaus.

Státní maturity chceme změnit

S koncepcí státních maturit už však nesouhlasí. „Státní maturity prosadila do zákona před mnoha lety ministryně Buzková za pomoci hlasu opilého přeběhlíka Kota a teprve za ministra Dobeše se je podařilo zprovoznit. Ten zákon je tam napsaný a přes něj moc jít nejde. Samozřejmě, my se snažíme ten zákon změnit, ale to trvá,“ vysvětlil Klaus, proč Dobeš jednotné maturity prosazoval.

„Školy byly na prvních stránkách novin, což se moc často neděje,“ popisoval Klaus pozitivní změny ve středním školství. „Zadruhé se ukázalo, že strašná část dětí nenapsala ani ten primitivní základní test, což by mělo být téma.“

Dobeš plánuje zavést celostátní testy žáků pátých a devátých tříd. Výsledky zkoušek by mohly limitovat děti ve vstupu na střední školy. „Samy základní školy rozhodly, že děti, které by nenapsaly ani to minimum, třeba neumějí malou násobilku, tak nemají jít na víceleté gymnázium. Test by se navíc mohl opakovat,“ řekl Klaus s tím, že testy by ale neměly sloužit k porovnávání jednotlivých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…