Klaus musí Sisákovi vrátit 400 tisíc

01.10.2016 12:54

Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), což je think-tank založený Václavem Klausem, musí vrátit 400 tisíc společnosti Via Chem Group, kterou ovládá kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Klaus musí Sisákovi vrátit 400 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Připomínají, že Klausovo CEP se do byznysu kolem krachujícího konglomerátu Via Chem Group namočilo přes nechvalně proslulou brokerskou firmu Key Investments. CEP bylo jedním z jejích prvních klientů a svěřilo Key Investments, podle některých zdrojů též propojených se Sisákem, do správy své peníze. Broker za ně posléze nakoupil nelikvidní dluhopisy Via Chem Group v hodnotě 400 tisíc.

Sisákova firma je nyní v insolvenci a dluží dvě miliardy korun. List poukazuje na to, že ještě předtím, než vypluly na povrch Sisákovy finanční problémy, vrátil Klausovu think-tanku peníze zpět.

Ostatním věřitelům, mezi které patří některé české radnice, ale nadále dluží až stamiliony korun.

Podle výroku soudu byla transakce mezi CEP a Via Chem Group typickým upřednostňováním jednoho věřitele. Jinak řečeno, Klausův think-tank byl z nějakého důvodu zvýhodněn a musí peníze vrátit zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…