Klaus naštval Feniče. Řeči proti Prague Pride má kvůli mindráku, říká režisér

12.08.2012 20:00

Režiséra Fera Feniče rozčílily výroky prezidenta Václava Klause, který podpořil odpůrce pochodu gayů Prague Pride. Podle něj má Klaus sám mindrák a taková slova jsou nedůstojná hlavy státu. Řekl to v rozhovoru pro server Týden.cz.

Klaus naštval Feniče. Řeči proti Prague Pride má kvůli mindráku, říká režisér
Foto: archiv
Popisek: Nezávislý producent Fero Fenič s kamerou

„V demokracii máme ústavu, která zajišťuje práva všem občanům. Myslím, že je nedůstojné hlavy státu a jeho spolupracovníků, že se takovýmto způsobem vyjadřují k nějaké skupině obyvatel, která je rovnoprávným článkem české společnosti. Nedokážu si představit, že by se podobným způsobem vyjadřoval prezident jakékoliv jiné tradiční demokratické země,“ komentuje Fenič.

Režisér má za to, že nás podobné názory poškozují také navenek. Hovoří to prý také o české izolovanosti. „Myslím, že jde spíš o osobní mindrák pana prezidenta. Moje celoživotní zkušenost je taková, že největší bojovníci proti jakékoli odlišnosti jsou ti, kteří ji sami mají. Proti homosexualitě nejvíc bojuje církev, kde je přes třicet procent kněžích homosexuálních. Mám pocit, jestli to takto není i na Hradě,“ prohlásil dokonce Fenič.

Podle Feniče jsou prezidentova slova dokonce projevem rasismu a za nebezpečí. Na druhé straně uznává, že hysterické projevy akci také prospívají. „Bez jeho výpadů by se totiž lidé asi nikdy nedali takto dohromady a nezačali spolupracovat. Zkrátka našli společného nepřítele. Co se týče prezidenta, u něho je smutné to, že po nadějích, které vyvolal na začátku 90. let, po sobě nakonec zachová jen jakousi pachuť,“ říká Fenič.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …