Klaus neví, jestli udělit milosti. Teď ji chce příliš vězňů, říká Jakl

21.02.2013 19:10

Hostem pořadu Interview 24 byl tajemník prezidenta Ladislav Jakl. Hovořil samozřejmě opět o prezidentské amnestii – kterou stále hájí. Odsuzuje hlavně senátory, kteří na Václava Klause podávají žalobu pro velezradu.

Klaus neví, jestli udělit milosti. Teď ji chce příliš vězňů, říká Jakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

„S přímo voleným prezidentem si ještě docela všichni užijeme,“ řekl Jakl. Takový prezident totiž bude cítit silný mandát a nebude mít žádný důvod ke kooperaci se zbytkem politické scény. „Možná ještě zjistíme, jak velké pravomoci prezident má,“ předvídá.

Jako jedinou možnou změnu Ústavy v otázce prezidentských pravomocí by Jakl viděl případ prezidentského veta. Má za to, že v případě, kdy by zákon vetoval prezident i Senát, Poslanecká sněmovna by jej měla protlačit větší než prostou většinou 101 hlasů.

Ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause za velezradu kvůli amnestii považuje za čistě politický krok. „Představte si, že existuje země, kde senátoři žalují prezidenta pro velezradu, aby zjistili, jaké má kompetence. To je přece nehoráznost a nezodpovědnost,“ tvrdí Jakl.

Klaus před časem řekl, že ještě udělí nějaké milosti. „Musím říct, že prezident v této věci rozhodnut není. jednak po vyhlášení amnestie a jednak po tomto výroku se s nimi protrhla hráz. Je jich asi dva a půl tisíce, což je obvykle za celý rok. Já upřímně řečeno nevím, co si s tím pan prezident teď počne,“ přiznal Jakl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…