Klaus podepsal nový zákon o mezinárodním právu soukromém

13.02.2012 17:03

Zákon o mezinárodním právu soukromém, který stanoví nová pravidla pro spory vedené přes hranice, dnes podepsal prezident Václav Klaus. Nový kodex, který začne být od roku 2014 uplatňován spolu s občanským zákoníkem, nahradí normu platnou už pět desítek let. O prezidentově podpisu informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Klaus podepsal nový zákon o mezinárodním právu soukromém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Norma má v rámci rekodifikace soukromého práva nahradit dosavadní zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním. Nový zákon mimo jiné stanoví pravidla pro soudní spory a jiná řešení sporů v případě, když je v kauze přeshraniční prvek.

V takových případech se musí určit, podle práva kterého státu se bude daná věc posuzovat a které orgány budou rozhodovat. Více nyní bude přihlíženo k místu obvyklého pobytu účastníka sporu než k jeho státní příslušnosti.

Zahraniční zákony v souladu s tuzemskými

Norma také například uvádí, že není možné použít ustanovení zahraničních zákonů, pokud by se v tuzemsku příčily veřejnému pořádku. Ze stejného důvodu také nebude možné uznat třeba cizí rozhodnutí, rozhodčí nález nebo uznat právní poměr.

Stanoví dále, že cizinci i zahraniční firmy mají stejné právo na osvobození od soudních poplatků jako jejich české protějšky, ale pouze za předpokladu, že tyto podmínky jsou vzájemné. Tato podmínka vzájemnosti však neplatí pro občany EU.

Senát zákon přijal v lednu nakonec i hlasy opoziční ČSSD. Ta přitom původně prosazovala odklad uvedení zákona do praxe až na rok 2016.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…