Klaus přišel do ČT vzpomínat na Thatcherovou: Moc nám pomohla, hlavně s privatizací

08.04.2013 23:13

V Evropě se již nenachází nikdo, kdo by nesl prapor konzervatismu tak, jako bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Řekl to bývalý český prezident Václav Klaus, který coby exkluzivní host Událostí, komentářů zavzpomínal na „Železnou lady“. Ta pro něj byla velikým politickým vzorem, a to nejen v privatizacích.

Klaus přišel do ČT vzpomínat na Thatcherovou: Moc nám pomohla, hlavně s privatizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Když se rozhlédnu po Evropě, mám strach, že to tady chybí, to je velká škoda,“ odpověděl Klaus na dotaz po případných následovnících zemřelé expremiérky. Podle něj byla Margaret Thatcherová především člověk, který věřil v to, co dělá. „Dělala to, co si myslela. Nehrála vnější politické hrátky,“ vzpomínal na „Železnou lady“ Klaus s tím, že v tom byla vzorem a inspirací i nám. Podporovala totiž taky to, co jsme tady dělali my, řekl bývalý prezident.

Podle Klause bývalá britská premiérka o názorech jen nepsala, ale prosazovala je. Mluví se totiž o to, jak byla nemilosrdná vůči ministrům. Prý však jen nesmírně pracovala. „Jde o to, jestli má člověk argumenty, nebo jenom křičí na kolegy ministry,“ řekl v ČT Klaus a dodal, že ona ty argumenty měla.

Václav Klause se svěřil, že za čas pojede do Británie, kde na Thatcherovou zavzpomíná. Bude prý mluvit především o privatizacích, ve kterých byla pro Česko velkým vzorem. Byť jak Klaus přiznává, „ona privatizovala tři až čtyři podniky ročně, my tři až čtyři za hodinu“. Připomněl však, že při české privatizaci byli nejlepšími ze zahraničních poradců právě Britové, které poslala Thatcherová.

Co se týká velmi vypjatého vztahu Thatcherové k odborům, Klaus prohlásil, že zaměstnanecké organizace v Británii dělaly neuvěřitelné věci, které si naštěstí naše odbory po roce 1989 nikdy nedovolily. Zavzpomínal tak na svou vládu, která nekopírovala tvrdý postup „Železné lady“, ale stávkujícím železničářům ustoupila. „Nedovedli jsme odhadnout, jaký bude mít stávka efekt,“ řekl Klaus s tím, že lze tento krok s odstupem času hodnotit i jako politickou chybu. Není to však jednoznačné. Exprezident nepopírá, že po boji je každý generálem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…