Klaus promluvil o smíření s Němci. Zkritizoval Paroubka i Nečase

24.01.2017 21:30

Česko-německá deklarace neměla za cíl vyřešit všechny problémy minulosti mezi oběma státy. Také v ní nešlo o smíření mezi dvěma národy, ale spíš o smíření se s vlastní minulostí. Dnes to na konferenci v Praze řekl bývalý prezident Václav Klaus, který deklaraci před 20 lety jako tehdejší český premiér společně s německým kancléřem Helmutem Kohlem podepsal. Zprávu přinesla ČTK.

Klaus promluvil o smíření s Němci. Zkritizoval Paroubka i Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Věděli jsme, že deklarace není pokusem vyřešit různé choulostivé problémy minulosti. Deklarace byla pro ty, kteří chtěli slyšet a chápat, sdělením, že problémy minulosti řešit nebude, protože řešitelné nejsou,“ řekl Klaus. Připomněl, že v deklaraci bylo uvedeno, že každá ze stran má na otázky minulosti vlastní právní názor. Zároveň se v ní ale psalo, že spáchané křivdy náležejí minulosti a nemohou zatěžovat budoucí vztahy.

Bývalý prezident se také ohradil proti tomu, aby deklarace byla označována za smíření Čechů a Němců. „Já jsem vždycky v té době polemizoval se slovem smíření. Já ho považuji za prázdné, falešné, nepoužitelné, zlé a přicházející z německé strany. A já jsem to nikdy nechtěl akceptovat,“ řekl Klaus. „Mluvil jsem o pokoře k minulosti a vybídl jsem ke smíření se svou vlastní minulostí,“ doplnil.

Klaus také považuje za nadbytečná pozdější vstřícná gesta politiků vůči sudetským Němcům, kteří byli po druhé světové válce odsunuti z Československa. Zmínil v této souvislosti to, že vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) v roce 2005 uznala zásluhy německých antifašistů a omluvila se jim za křivdy způsobené po osvobození. Kritizoval také projev premiéra Petra Nečase (ODS) v bavorském zemském sněmu v roce 2013 nebo loňské vystoupení ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…