Klaus rozpálil Maláčovou, jako kdysi Kalousek. Soptila. A přišla sprcha

06.02.2022 12:10

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je ve varu. O její rozbouřené se emoce se postaral exprezident Václav Klaus, jenž ve své nové knize varuje před inflací a upozorňuje, že je třeba šetřit, což vyjádřil zmodifikováním příjmení Maláčové: „Je třeba přestat ‚maláčovat‘,“ uvedl. Politička na něj za to vytáhla jeho největší kauzy. Klause se pak zastal Petr Macinka z jeho institutu.

Klaus rozpálil Maláčovou, jako kdysi Kalousek. Soptila. A přišla sprcha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Jana Maláčová byla jako členka Babišovy vlády často kritizována, že rozhazuje peníze všemi směry. Své návrhy hájila slovy, že nejde o rozhazování, že sociální politika je jednoduše vždy drahá záležitost. Zdůrazňovala, že její resort práce a sociálních věcí čítá přes deset milionů klientů a členů cílové skupiny. Pro svou rozhazovačnost si od tehdejší opozice vysloužila přezdívku „Venezuela“.

Bývalá vláda je pro své „zbytečné utrácení“ některými označována jako spoluviník inflace. Lednové predikce ukazují, že ekonomika letos poroste o 3,1 %, průměrná inflace dosáhne až 8,5 %.

Bývalého prezidenta a profesora ekonomie Václava Klause tato čísla děsí. Před rostoucími cenami důrazně varuje a přichází s receptem, jak inflaci čelit, ve své nové knize. V ní např. píše, že přišel čas šetřit, co vyjádřil slovy: „Přestaňme ‚maláčovat‘ a utáhněme opasky!“

Právě použitý termín „maláčovat“ a „maláčismus“, který považuje za symbol iracionálního hospodaření státu, exministryni vytočil do běla. Na svém facebooku sdílela novinový článek o Klausově knize a přidala peprný komentář.

Obrázek, který sdílela na svých sociálních sítích Jana Maláčová.

Připomněla, že rozhodně nerozhazovala peníze zbytečně. „Zvýšení důchodů lidem, kteří tuhle zemi vybudovali, a navýšení rodičovské pro mladé rodiny se prý říká maláčismus. Fajn,“ pohoršila se Maláčová.

A vrátila úder. Poukázala na ty největší kontroverze, které provázejí Klausovo politickou kariéru. „A jak se říká zásluhám o rozpad Československá, vytunelování českého hospodářství, krádeži chilského pera a udělení amnestie hospodářským zločincům?“ nebrala si servítky.

Na obranu proti jejímu útoku na Klause vystoupil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Soudružka Rudá záře nad Venezuelou Jana Maláčová potrefeně zakejhala nad termínem ‚maláčismus‘, který ve své nové knize o inflaci používá exprezident Václav Klaus a který de facto symbolizuje nájezdnické vyrabování veřejných zdrojů na mnoho generací dopředu nenažranými socialisty všeho druhu,“ reagoval ve svém facebookovém komentáři.

Zdůraznil, že dluh, který spoluvytvořila, nemá od dob Listopadu obdoby: „Dotčená paní exministryně by měla mít už navěky na talíři, že vláda, v níž čtyři roky seděla, zásluhou zejména jejího působení nasekala tak astronomické dluhy, jakých se nepodařilo dosáhnout všem ostatním vládám od roku 1989 v součtu...“ zdůraznil.

„Má-li nyní drzost hovořit o ‚vytunelovaném hospodářství‘, pak mluví právě a jen o sobě a o své neslavné éře. České hospodářství bude dluhy po soudružce Maláčové splácet určitě aspoň sto let. Děkujeme!“ vzkázal Macinka bývalé ministryni práce a sociální věcí.

S kritikou, že rozházela miliardy, které budou chybět pro další generace, se Maláčová jen těžko smiřuje. „Už mě strašně unavuje otázka, jestli si to můžeme dovolit, nebo ne, a kde na to vezmeme. Ta otázka je taková hloupá. Podle mě plytká diskuse o tom, kde na to vezmeme,“ rozčilovala v době, kdy její vláda řešila covidovou krizi.

Klaus není první politik, který se s ní kvůli tomu dostal do střetu.

Když byla spolu s Miroslavem Kalouskem hostem v Událostech, komentářích, dělal si z ní dnes již bývalý poslanec legraci. „Jsou to stamiliony, miliardy, jednotky, nebo více miliard?“ ptal se ministryně Maláčové moderátor, jak to bude s ošetřovným. Odpovědi se zhostil Kalousek: „Promiňte, že se pohoršují, pane redaktore, ale přeci jen byste měl vědět, že otázka ‚kde na to vzít‘, je naprosto plytká otázka a paní ministryni unavuje,“ usmíval se Kalousek potutelně při citování dřívějších slov Maláčové.

„Myslím, že tento podpásový argument není hoden vašeho věku ani na tuto pozdní hodinu,“ hledala Maláčová slova. „Já vás jenom citoval, paní ministryně. Promiňte, že jsem vás citoval, jestli to vyznělo hloupě, necítím to jako svou vinu,“ utahoval si Kalousek z tehdejší členky vlády.

„Je mimo veškerou pochybnost, že jednou z nejúčinnějších cest k rozvratu ekonomiky, k politickému chaosu a k ožebračení a tím k radikalizaci tisíců či milionů lidí je inflace,“ míní bývalý prezident Václav Klaus.  Proto sepsal knihu Návrat inflace: kluzká cesta bezstarostného zadlužování, kterou čtenáři mohou zakoupit na webu Institutu Václava Klause. Popisují se v ní konkrétní ekonomické příčiny a způsoby, jak se s inflací vypořádat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…