Klaus se rozpovídal o konfliktech s premiéry. Bouchal prý méně do stolu

09.01.2014 15:36

Exprezident Václav Klaus přiznal, že konflikty mezi hlavou státu a premiérem jsou standardní věcí. Nevidí ani žádný problém v tom, pokud nebude nová vláda jmenována okamžitě. Nelíbí se mu ale, že se prezident vzdává pravomoci jmenovat profesory, píší Novinky.cz.

Klaus se rozpovídal o konfliktech s premiéry. Bouchal prý méně do stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

„Myslím, že si všichni všimli, že v Německu byly volby pět týdnů před našimi volbami a vládu sestavili koncem prosince, čili jim to trvalo ještě delší dobu, než kolik to trvá u nás,“ upozornil Klaus. „Licitování jak vnitrokoaliční, tak koneckonců v ústavním systému u nás prezidentem je věcí prostě standardní. Myslím, že neuteče nic ničemu, když vláda u nás bude o týden dříve nebo o týden později,“ konstatoval.

Na jmenování profesorů se těšil

I on ve funkci prezidenta kritizoval premiérům některé navrhované kandidáty. „Možná jsem volil méně veřejnou formu tohoto rozmlouvání, než jak to dělá dnešní prezident. Ale že to je věčný, permanentní, dlouhodobý konflikt mezi premiérem a prezidentem, je pro mě standardní věcí. Možná že já jsem to dělal s méně boucháním do stolu," uvedl.

A vyjádřil se i k nynější debatě o tom, kdo by měl jmenovat vysokoškolské profesory. „Pokud zůstane jmenování univerzitních profesorů jako věc státu, tak to má dělat prezident republiky. Považoval jsem to ve své desetileté prezidentské funkci za významnou součást své aktivity. Těšil jsem se na to, byla to příležitost ty profesory také vidět," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…