Klaus se vrátí do čela ODS, prorokuje Hvížďala

21.11.2010 5:45

Karel Hvížďala rozebral knihu Jiřího Pehe, ve které se politolog jako první průkopník pokouší monitorovat život a práci prezidenta Václava Klause.

Klaus se vrátí do čela ODS, prorokuje Hvížďala

Kniha vyvolala velkou vlnu odporu mezi Klausovými příznivci, autora označili za vlastizrádce nebo kolaboranta s Evropskou unií. On sám kritiku čekal, což je podle Hvížďaly cítit i z knihy.

"Přílišnou akurátností, se kterou Jiří Pehe k práci na knize - na rozdíl od jeho četných velmi kritických komentářů - přistoupil a která pak místy proměňuje knihu v pouhý sumář, jakoby autor a priori cítil, že vzbudí nevoli," píše na svém blogu, který psal původně pro ČRo 6, Hvížďala.

Možná je to podle něj způsobeno autorovou minulostí. "Chybou určitě taky je, že autor nepřiznal hned v úvodu, že v letech 1997 až 1999 byl ředitelem politického odboru prezidenta Václava Havla, hlavního Klausova soupeře, jak už připomněl v recenzi Josef Chuchma."

Klaus dá naposledy koš - vrátí se do čela ODS

"Při čtení knihy Jiřího Pehe Klausovu proměnu člověka v politika a politika v monument, v sochu z mramoru, kterou by rád politik po sobě zanechal, může čtenář dost přesně sledovat," popisuje Hvížďala, jak kniha líčí realitu.

Václav Klaus byl podle něj nejprve útočník, pak obránce a na Hradě už figuruje jen jako brankář. Tím ale prý rozhodně neskončí. "Byl jsem vždycky takovým typem hráče, který spíš dal koš v rozhodující vteřině utkání, jímž se vyhrávalo, než že bych ho dal při tréninku," řekl Klaus Hvížďalovi v roce 1992.

"Myslím, že tento moment v životě Václava Klause spojený s ambiciózností, s kterou se rovněž nikdy netajil, je dominující, a proto zvláště po přečtení knihy Jiřího Pehe musí čtenáře napadnout, že vzhledem k blížícímu se konci jeho pobytu na Hradě, se od dosluhujícího prezidenta dočkáme možná ještě jednoho koše v rozhodujícím uktkání, aby se mohl navrátit do čela ODS. Lenošit na chalupě rozhodně nebude, protože to neumí. Jestli to však ODS prospěje, je otázka," předvídá Hvížďala.

Sám Pehe ke knize dříve ParlamentnímListům.cz řekl, že materiály sbíral několik let, samotné psaní mu pak zabralo měsíce dva. "Je založená na otevřených zdrojích a důkladném výzkumu. Otevřených zdrojů o Václavu Klausovi a jeho díle je téměř nadbytečně," řekl Pehe s tím, že Václav Klaus pečlivě publikuje veškeré své projevy i soukromé zápisky.

"O zápis do historie se stará skutečně pečlivě," sarkasticky dodal Pehe. Knihu proto napsal i kvůli tomu, že knížky o Klausovi vydává především sám prezident. Kritici mu vyčítají, že s hlavním aktérem své knihy osobně nehovořil.

Čtěte:

Pehe si vzal velké sousto, míní recenzent o monografii Klause

Hvížďala varuje: Bez levice padá stát pod křídla podnikatelů

Klaus s Havlem využili 17. listopad ke vzájemným střetům

Hájek o Peheho knize: Je to dílo lenocha a mystifikátora

Tohle je možné snad jen v islámských zemích, nechápe útok Pehe

Foto: autorskecteni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…