Klaus slaví narozeniny. Kromě Zemana se objevil i Nečas

18.06.2014 18:50

Novoroční projevy, které Václav Klaus pronesl za deset let v prezidentské funkci, vycházejí knižně. U příležitosti čtvrtečních Klausových 73. narozenin je vydalo nakladatelství Fragment. Výtisk knihy nazvané Novoroční projevy z Pražského hradu 2004 - 2013 dnes zástupci nakladatelství předali bývalému prezidentovi v pražském Institutu Václava Klause.

Klaus slaví narozeniny. Kromě Zemana se objevil i Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Každý rok po recepci ke státnímu svátku 28. října jsem sedl a promyšleně psal, piloval a přepisoval až do 1. ledna, zavzpomínal Klaus, jak jeho novoroční projevy vznikaly.

„Byl bych rád, kdyby tradice pokračovala. Nejsem si jistý, že tomu tak je," řekl.

Popřát přišli Zeman i Nečas

Narozeniny oslavil společně s přáteli na zahradě svého institutu. Dorazil například současný prezident a Klausův dlouholetý politický oponent Miloš Zeman, někdejší premiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas, bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák, muzikant a frontman skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma nebo děkan Národohospodářské fakulty VŠE Praha Miroslav Ševčík. Nechyběli další Klausovi přátelé a jeho rodina. Na dnešní oslavu ale nedorazila Klausova manželka Livia, kterou v Bratislavě zdržely její povinnosti velvyslankyně.

Klaus své narozeniny oslavil už dnes, protože ve čtvrtek odlétá na čtyřdenní konferenci do Londýna. Žádné dárky si prý nepřeje. Snad jen to, aby se dařilo České republice. „Aby nebyla stagnující zemí," podotkl. Velké přání má, pokud jde o Evropu. Aby to byl prostor svobody, neunifikující jednotlivé země, poznamenal Klaus, který bývá ostatními evropskými politiky označován za euroskeptika. Přál by si, aby se organizace zastřešující Evropu, tedy Evropská unie, změnila tak, aby základními prvky byly jednotlivé státy.

Nakladatelství Fragment už vydalo několik publikací Institutu Václava Klause. Kniha Klausových novoročních projevů vychází podle spolumajitele nakladatelství Pavla Nýče v nákladu 1000 kusů a bude se prodávat za 199 korun. „Hlavní důvod, proč kniha vychází, není komerční. Myslím, že i za 20 let si ji rád někdo otevře a prolistuje," podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…