Klaus vracel zákony častěji než Havel, milostí ale udělil méně

03.02.2013 11:13

Do konce roku 2012 vrátil Václav Klaus poslancům 59 zákonů, v naprosté většině případů ale Poslanecká sněmovna jeho veto přehlasovala. Prezident uspěl jen v 11 případech. Během svého desetiletého úřadování na Pražském hradě uděloval také individuální milost (ať už se jednalo o prominutí či změnu trestu nebo zastavení trestního stíhání) celkem 412 lidem.

Klaus vracel zákony častěji než Havel, milostí ale udělil méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

Do konce roku 2012 vrátil Václav Klaus poslancům 59 zákonů, v naprosté většině případů ale Poslanecká sněmovna jeho veto přehlasovala. Prezident uspěl jen v 11 případech (a jednou mu dal za pravdu Ústavní soud), z toho ale sedmkrát poslanci o vetu vůbec nehlasovali, protože Klaus vrátil zákony krátce před koncem volebního období Sněmovny. Ta již o zákonu nestihla hlasovat v původním složení a zákony tak vstoupily v platnost.

V roce 2007 nevrátil Klaus jediný zákon

Více zákonů, 32, vrátil Václav Klaus během prvních pěti let na Hradě, do kterých spadá i na veta rekordní rok 2006, kdy poslal zpět do Sněmovny 12 norem (pět z nich těsně před koncem jejího funkčního období). Relativně hodně vrácených zákonů přinesly i roky 2005, 2010 a 2012, kdy prezident vetoval po osmi zákonech, Naopak v roce 2007 nevrátil ani jediný zákon. Dalších několik zákonů prezident nevetoval, ale ani nepodepsal, takže vstoupily v platnost i bez jeho potvrzení.

Klausův předchůdce v prezidentské funkci, Václav Havel, používal své právo vrátit zákon mnohem méně. Během prvních pěti let, tedy od roku 1993 do roku 1998, vetoval Havel devět zákonů a poslanci jej přehlasovali jen čtyřikrát. V druhém funkčním období pak Václav Havel vrátil 16 zákonů a byl přehlasován vždy. Podstatné části tří vetovaných norem, které výrazně měnily volební systém nebo postavení České národní banky, ale v roce 2000 zrušil Ústavní soud.

Havel udělil dvojnásobek milostí

Prezident Václav Klaus udělil během desetiletého úřadování na Pražském hradě individuální milost (ať už se jednalo o prominutí či změnu trestu nebo zastavení trestního stíhání) celkem 412 lidem. O málo více milostí udělil Klaus během prvního pětiletého mandátu, kdy prominul trest 218 lidem, v uplynulých pěti letech sáhnul ke stejnému kroku v 194 případech. Nejvíce milostí, 69, udělil Václav Klaus v roce 2009.

Jeho předchůdce Václav Havel jako český prezident uděloval během svých dvou funkčních období zhruba dvojnásobný počet milostí: 415 v letech 1993 až 1997, 445 pak mezi roky 1998 až 2002. Nejvíce lidí Havel omilostnil v letech 1995 (107) a 2000 (105). Dalších více než 1000 milostí Václav Havel udělil jako prezident federální, celkem jeho prezidentský pardon dostalo podle dostupných údajů 1948 lidí. To je přitom méně milostí, než udělil Gustáv Husák jen v roce 1988 (bylo jich 2028).

Havel amnestoval na začátku svého období

Oba prezidenti ČR také vyhlásili amnestie, Václav Klaus jen jednou, Havel dvakrát. Po Klausově amnestii, vyhlášené ke 20. výročí vzniku České republiky, z věznic vyšlo přes 6400 lidí. Dalším asi 20.000 se vymažou podmínky nebo tresty veřejně prospěšných prací, bude také zastavena řada případů trestního stíhání. Havel jako český prezident vyhlásil amnestie vždy na začátku funkčního období, v roce 1993 bylo propuštěno z věznic asi 130 a o pět let později 955 lidí. Po první Havlově amnestii, kterou vyhlásil už v roce 1990, bylo v celém Československu propuštěno 23.260 lidí, z toho na území ČR 11.602 osob.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…