Klausová je podle nového zákona na velvyslankyni moc stará. A kníže Schwarzenberg by ji poslal do penze ještě dříve

21.02.2015 9:25

Zveřejnění informace o tom, že kvůli novému služebnímu zákonu bude muset na svém postu skončit velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová (71), rozpoutalo diskuzi o tom, zda má vůbec existovat věkové omezení pro výkon důležitých funkcí ve státní správě. Zatímco prezident Miloš Zeman je proti, jeho neúspěšný protikandidát z prezidentské volby, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by věkovou hranici ještě snížil, a to na 65 let.

Klausová je podle nového zákona na velvyslankyni moc stará. A kníže Schwarzenberg by ji poslal do penze ještě dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Livia Klausová

Píše o tom dnešní MF Dnes v článku, který opatřila titulkem "Stará na velvyslankyni?“. List připomíná, že Klausová odjela v závěru roku 2013 na Slovensko s tím, že tam bude pracovat jako velvyslankyně minimálně čtyři roky. Jenže podle nového služebního zákona jsou úředníci, a to se vztahuje i na šéfy ambasád, nad 70 let na své funkce už příliš staří.

Podle šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka by Klausová měla na to funkci vykonávat dál, pokud by ji nepostihl náhlý zdravotní problém.

Jestli ji semele úřední šiml...

Prezident s věkovým omezením nesouhlasí. "Je to hloupé, jsem proti jakékoliv věkové diskriminaci,“ řekl Zeman včera a přitom pochválil českou ambasadorku v Sýrii Evu Filipi, která věkovou hranici rovněž překročila. "Vykonávala svou funkci skvěle, a jestli ji semele úřední šiml, aniž bychom věděli, koho za ni poslat, tak to bude jen otázka hlouposti naší byrokracie,“ konstatoval prezident.

Velvyslanci nemají přesluhovat

Opačný názor má TOP 09, jejíž názor řekl listu její předseda Karel Schwarzenberg: "Jsme dokonce pro hranici 65 let, mladí mají dostat šanci,“ uvedl s tím, že například v Británii je věková hranice ještě nižší. "Jsem přesvědčený, že velvyslanci nemají přesluhovat,“ dodal.

Naproti tomu lékaři upozorňují, že samotný věk není kritériem schopností. "Věkové omezení není správné. V některých státech se při nástupu do zaměstnání ani nesděluje. Já takové pravidlo považuji za diskriminaci,“ cituje list geriatričku Ivu Holmerovou z Gerontologického centra z Prahy 8.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…