Klausovu velezradu bude řešit soudce Jan Musil

06.03.2013 11:12

Soudcem zpravodajem v řízení o ústavní žalobě na prezidenta Václava Klause bude Jan Musil. Určil jej algoritmus, jehož pomocí si soudci rozdělují závažné kauzy. ČTK to řekl šéf protokolu soudu Vlastimil Göttinger. Zpravodaj připravuje podklady pro plénum, právě na zpravodaji nejvíce záleží, jakým směrem se bude uvažování soudu ubírat. O výsledku ale musí vždy hlasovat plénum, tedy sbor všech soudců.

Klausovu velezradu bude řešit soudce Jan Musil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Ústavní žalobu schválili senátoři v pondělí. Soud ji obdržel o den později, dnes ji doručí prezidentovi, aby se mohl seznámit s jejím obsahem. Tento postup nařizuje zákon. Na Pražský hrad dokument poveze pracovník Ústavního soudu.

Musil bude ústavní žalobu řešit přednostně před všemi ostatními kauzami. Pokud ji soud z nějakého důvodu neodmítne bez věcného projednání, musí podle zákona svolat veřejné zasedání, na kterém dostanou prostor k vyjádření jak zástupci Senátu, tak prezident a jeho obhájci. Jednání by se mohlo uskutečnit nejdříve koncem března. Termín musí soud oznámit nejméně deset dní předem.

Soudce Musil je expert na trestní právo s akademickou hodností profesora. Působil na Univerzitě Karlově, později přešel na Policejní akademii ČR, kterou v 90. letech vedl jako rektor. V listopadu 2003 jej Klaus jmenoval ústavním soudcem.

Senátoři mají vůči odcházejícímu prezidentovi pět okruhů výtek. Jde o novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus - navzdory pravomocnému verdiktu - nijak nerozhodl. Dále senátorům vadí to, že Klaus dosud nepodepsal doplněk lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny.

Poslední problém se týká přímo Ústavního soudu. Klaus podle senátorů porušil své povinnosti, když po dvou neúspěších v Senátu nenavrhl další kandidáty na soudce. Klausova nečinnost je podle ústavní žaloby výrazem despektu jak vůči Senátu, tak Ústavnímu soudu a směřuje k oslabení jedené z nejvýznamnějších pojistek demokratického zřízení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…