Klausův tajemník píše pro katolíky, jak se opat zamiloval do dvacítky

24.08.2012 14:42

Tajemník prezidenta republiky, kandidát na prezidenta a předseda První pivní extraligy Ladislav Jakl napsal pro časopis tradičních katolíků Te Deum, kde je členem redakce například i předseda konzervativní Akce D.O.S.T. Michal Semín, o krásách piva a historii pivovarnictví v klášterech.

Klausův tajemník píše pro katolíky, jak se opat zamiloval do dvacítky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl na festivalu minipivovarů na Pražském hradě

Pochvaluje si pivo, které se vaří v Břevnovském klášteře a které se objevilo i na přehlídce mikropivovarů, která se konala na Hradě s názvem Pivo na Hrad! Pochvaluje si zvláště pivo Imperial Pilsner.

Zamiloval jsem se do dvacítky

„Ten se nepije, ten se skoro kouše. A ta vyváženost chutí a plnost, že se ani do velké pusy skoro nevejde. Člověk se nediví, že po jeho ochutnání prohlásil pan opat Siostrzonek, že se zamiloval do dvacítky,“ básní Jakl a dodává, že někteří pivopisci uvádějí, že tento klášter je prvním místem u nás, kde je doložena výrova piva. Avšak jiní pivopisci zase namítají, že zmínka o chmelu neznamená primát ve vaření piva, neboť chmel začaly přidávat do piva až právě kláštery a do té doby se do něj dávaly jiné přísady.

Jakl také upozorňuje, že podle některých záznamů byly výkony mnichů v přepočtu piva na hlavu velmi mužné. Přikládá to i tomu, že v chudé stravě mnichů bylo pivo vydatným příjmem živin. Některé kláštery přestály obléhání nepřáteli právě jen díky velkým zásobám piva.

„Pivo bylo pro mnichy bezpečné i ze zdravotního hlediska. Pivo převařené, navíc se živými kvasinkami, s aseptickým efektem chmelu a alkoholu dávalo choleře či úplavici mnohem menší šanci než podezřelá voda z dešťových cisteren,“ upozorňuje Jakl na to, že pivo je zdraví prospěšné.

Dej Bůh štěstí

Stejně tak Jakl chválí obnovení pivovarnictví ve Strahovském klášteře. „Když se kdysi pivo vyrábělo v otevřených spilkách spontánním kvašením, záležela jeho kvalita na tom, jaké neviditelné kvasinkové spory zavane vítr ve správnou chvíli na to správné místo. Jednou to vyšlo, jindy ne. A protože pivovarníci dávno věděli, že náhody neexistují, začali se mezi sebou zdravit ´Dej Bůh štěstí´. A zůstalo jim to dodnes. Proto se v pivu nemůže ukrývat žádná čertovina,“ zakončil své odborné pojednání Jakl. Podle šéfredaktora Te Deum Martina R. Čejky je každé poctivé pivo výsledkem poctivé lidské práce. Ostatně tradiční katolíci si heslo ´Dej Bůh štěstí´ berou za své.

Jakl je známým milovníkem piva. Nedávno se například s prezidentem Václavem Klausem zúčastnil slavnostního otevření mikropivovaru a restaurace u Tří růží v Husově ulici na Starém Městě.

Klaus se piva nezříká

„Mám doma rozsáhlou pivotéku, určitě 100, možná 150, někdy 200 různých druhů piv a tak ty dvě za ten večer ochutnám a dost často jsou to takové, které jsem nepil nikdy v životě nebo po dlouhé době. Jsou to piva z celé republiky, z celého světa. Mám hodně přátel, kteří mi vozí různé vzorky, nebo si je vozím sám. Skoro každý den piju něco jiného a zhruba tak ty dvě piva. Víc doma ne. Pokud víc, tak na akcích zvlášť k tomu určených. Nejsem takovým tím doma popíjejícím člověkem. Tak hluboko jsem ještě neklesl,“ řekl před časem ParlamentnímListům.cz Jakl.

Známý pivař a tajemník Václava Klause Jakl osvětlil ParlamentnímListům.cz Klausův vztah k pivu. „Pan prezident se piva nezříká. Považuje ho správně za dobrý český tradiční nápoj. Říkal, že v době, kdy sportoval, ho po sportu nenapadlo pít něco jiného. Nicméně že by byl nějaký fajnšmekr, který by se o pivo zvlášť zajímal, to ne. Léta už se snažím rozšiřovat jeho pivní obzory s úspěchem na tu dobu střídavým až malým, na druhou stranu nikoli nulovým. Teď už by neřekl odsuzující věty na jakékoli jiné pivo, než je zvyklý, jako toho byl schopen třeba před deseti lety,“ řekl Jakl.

Jakl také informoval, že podobně jako vloni, tak i letos vznikla várka speciálního růžového čyřprocentního piva nejenom pro gaye BuQičák, které se může pít i teplé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…