Klimatičtí pátečníci demonstrují za sněhuláky. „Zfanatizovaná mládež nestojí o diskusi“ kroutil hlavou kandidát SPD

24.09.2021 12:52 | Reportáž

REPORTÁŽ Studenti a studentky se v pátek 24. září vracejí opět do ulic. V symbolickém čase 11.59 odstartovali v Praze další stávku za klima. Akce, kterou organizuje spolek Fridays for Future má tentokrát jako hlavní téma nadcházející parlamentní volby. Očekávalo se, že atmosféra se může značně vyhrotit, na stejné náměstí si totiž zamluvila akci SPD.

Klimatičtí pátečníci demonstrují za sněhuláky. „Zfanatizovaná mládež nestojí o diskusi“ kroutil hlavou kandidát SPD
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Malostranském náměstí se scházejí aktivisté Fridays for Future

Největší česká stávka za klima započala přesně za minutu dvanáct. Aktivisté tím dávají politikům najevo, že máme poslední minutu na to, abychom klimatickou krizi začali řešit. Podle českého odvětví mezinárodního hnutí Fridays for Future se politici ze všech zemí klimatické otázce dost nevěnují.

Mladí aktivisté se mimo jiné odvolávají na v srpnu zveřejněnou část šesté hodnoticí zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu. Podle zprávy stojíme před několika body zlomu. Pokud tyto hranice překročíme, klimatickou změnu a její dopady již nepůjde zastavit.

Na Malostranském náměstí se sešly asi tři stovky aktivistů. Akci na pódiu moderovali studentští aktivisté. Vybaveni byli transparenty s hesly „Času není nazbyt“ nebo „Za sněhuláky“. Originální bylo též heslo „Vaše chyby- naše budoucnost“. Pokud někdo z demonstrantů transparent zapomněl, mohl si u stánku organizátorů vyzvednout jeden z prefabrikovaných.

Na akci kromě aktivistů Fridays for Future dorazili také lidé z Greenpeace nebo zástupci anarchistů. Po zahájení stávky následovalo přibližně 40 minut projevů, s nimi vystoupil například Benjamin Roll z Milionu chvilek pro demokracii, Anna Kárníková z Hnutí DUHA, Anna Kšírová z Doctors for Future, písničkář Tomáš Klus nebo bývalá ombudsmanka Anna Šabatová.

U tramvajové zastávky rozbalili svůj stánek zástupci SPD, kteří chtěli prezentovat opačný pohled. Obě skupiny oddělovala asi dvacítka policistů, takže ke  konfliktu nedošlo.

SPD představila hesla zcela  jiného znění. „Green deal- chudoba, zima, hlad“, četli jsme na jednom z nich.

U stánku stáli kandidáti SPD v čele s jejich pražským lídrem kandidátky Josefem Nerušilem. „Chceme upozornit, kdo sem Green deal zavlekl. Byla to Evropská komise,“ řekl Nerušil pro ParlamentníListy.cz.

Dodal že podobné experimenty jsou velké zlo, srovnatelné s nápady režimu Mao Ce Tunga v Číně. A hrozí, že důsledkem bude „energetický hladomor“.

Při pozorování demonstrantů protistrany Nerušil poznamenal, že „tato mládež je zfanatizovaná a nestojí o diskusi“. Mladým lidem by doporučil, pokud jim leží na srdci klima, ať studují fyziku a ovlivňují veřejnou debatu z odborných pozic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …