Klinice končí v březnu smlouva, jedná o prodloužení o rok

18.02.2016 13:32

Pražskému Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí v březnu smlouva o výpůjčce objektu na Žižkově. S úřady jedná o jejím prodloužení, její zástupci doufají v to, že budou úspěšní. Novinářům to řekli na dnešní tiskové konferenci. Centrum v budově bývalé polikliniky působí na základě smlouvy rok, má ji vypůjčenou od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O objekt měla zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Na začátku února na něj zaútočili neznámí maskovaní pachatelé.

Klinice končí v březnu smlouva, jedná o prodloužení o rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

"Na začátku března nám končí výpůjčka. Podle našich informací GIBS přehodnocuje původní požadavky," řekl za Kliniku Arnošt Novák. GIBS chtěla své sídlo na Žižkov přestěhovat ze Strahova. Úřad podle Nováka nemůže budovu vypůjčit více než na rok a smlouvu lze prodloužit nejvýše sedmkrát. ČTK vyjádření GIBS a ÚZSVM shání.

Státem vlastněný opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři obsadili v prosinci 2014, uklidili jej a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Poté je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad na povolení vlády budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce.

Centrum funguje bez dotací samosprávy či velkých sponzorů, veškeré práce i na domě dělají jeho příznivci svépomocné. Každý den požádají bezplatné přednášky, jazykové kurzy, divadelní a hudební představení, rukodělné dílny a funguje knihovna. Otevřít se chystají také sociální prádelnu nebo knihařskou dílnu.

Klinika se od počátku potýkala s nedůvěrou některých sousedů i žižkovské radnice. Byly i stížnosti na hluk na zahradě. "Snažíme se všechno řešit. Od vedení Prahy 3 nikdy nebyly žádné konkrétní výtky," doplnil Jakub Ort. Situace se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před dvěma týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci, útok šetří policie.

Na podporu setrvání Kliniky na Žižkově bude v sobotu v Praze i dalších místech v Česku druhý ročník Dne pro Kliniku. Kromě podpory a získání peněz chtějí jeho pořadatelé podpořit i podobné projekty na dalších místech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…