Kmoníček pochválil Zaorálkovu cestu do Číny. Téma Tibetu už prý dnes slouží jen k volebním bodům

29.04.2014 22:46

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes při své návštěvě Číny podepsal dokument, v němž se naše země zavázala, že nebude podporovat samostatnost Tibetu. To ale pravicové opoziční strany kritizovaly s tím, že tím ztrácíme značku malé země, která je tradiční ochránkyní lidských práv, jeden z odkazů Václava Havla. Tuto kritiku odmítl v úterních Událostech, komentářích ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Kmoníček pochválil Zaorálkovu cestu do Číny. Téma Tibetu už prý dnes slouží jen k volebním bodům
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Podle něj se podpisem tohoto dokumentu jen odstranila jakási schizofrenie, kdy čeští politici něco jiného říkali a něco jiného dělali. To, že nebudeme podporovat samostatnost Tibetu, je v souladu s politikou jedné Číny, kterou podle Kmoníčka zastávaly všechny dosavadní české vlády.

Současně se tak Česko připojilo k hlavnímu proudu evropské politiky. Moderátor pořadu zmínil slova premiéra Sobotky, podle něhož jsme měli horší vztahy s Čínou než evropské velmoci. Podle Kmoníčka byly důvodem právě nejednotné výroky českých politiků. „Začínáme se i chovat tak, jako Německo a Francie,“ poznamenal Kmoníček s tím, že i šéf TOP 09 jako ministr zahraničí též vyznával politiku jedné Číny.

Ke kritice podpisu zmíněného dokumentu Kmoníček podotkl, že samostatnost Tibetu už nepožaduje ani dalajláma a také to, že někteří lidé se snaží na tomto tématu získat volební body.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…