Kmoníček v ČT24: Rakouská média nefňukají, že jejich prezident nejede do USA. Ale ta česká...

30.08.2019 23:02

Velvyslanec České republiky v USA Hynek Kmoníček se v pořadu Interview ČT24 vyjádřil mimo jiné k situaci ve Spojených státech. Řeč byla i o prezidentu Miloši Zemanovi.

Kmoníček v ČT24: Rakouská média nefňukají, že jejich prezident nejede do USA. Ale ta česká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

První otázka moderátora Daniela Takáče směřovala k tomu, zda prezident Miloš Zeman pojede na návštěvu do Bílého domu. „To v téhleté chvíli nemůže oznámit nikdo, nyní je na americké straně, aby přijela do Prahy,“ poznamenal Kmoníček s tím, že naposledy byl v USA český premiér Andrej Babiš (ANO).

„Jednání, která měla proběhnout, proběhla, a to na úrovni premiéra. Což je mimochodem to, co je srovnatelné s ostatními západoevropskými zeměmi. Například rakouský prezident tam byl v 90. letech a ukažte mi  jeden rakouský článek v médiích, který by fňukal tak jako česká média,“ podotkl.

Následně Kmoníček hovořil o americké diplomacii pod prezidentem Donaldem Trumpem, mimo jiné mluvil o jeho vlivu. „To, co prezident zadá, jediné je, jakým tvůrčím způsobem se dostat k výsledku úkolu, který dostali,“ míní Kmoníček. A mají diplomati rádi Trumpovy tweety? „Některé z nich baví, ale jenom tehdy, pokud nejsou jejich obětí,“ podotkl. 

„V obchodní válce USA–Čína vedou Spojené státy útok. Jsou ve stavu, kdy překvapivě obchod Spojených států s Čínou roste,“ řekl následně také Kmoníček k obchodu a rozhovořil se i o clech. „Ta válka v této chvíli bolí už obě strany. Na americké straně je to záležitost, že například klesly zemědělské vývozy, ale například i sekundární vývozy papíru. Číňané vědí, že ekonomicky tahají možná za kratší provaz, protože Amerika je silnější, ale Američané mají tu nevýhodu – a tou je demokratický systém,“ sdělil Kmoníček. Podle  jeho slov je jasné, kdo bude za rok čínským prezidentem, ale v USA to jasné není.

„Donald Trump tuší, že jediné, co by mu mohlo prohrát volby, je mediálně větší vojenský konflikt  nebo hospodářská krize. V republikánské straně nemá  protikandidáta,“ poznamenal však také Kmoníček. I z toho důvodu prý působil mnohem méně útočně na summitu G7. 

To, že si Trump přeje, aby na příštím summitu byl i ruský prezident Vladimir Putin, podle Kmoníčka souvisí spíše s Čínou. Trump dle jeho slov chce rozrušit partnerství Si Ťin-Pchinga a Vladimira Putina, kdy chce odlákat právě Putina. „Trump by v případě druhého volebního období chtěl dojít souznění s Ruskem,“ dodal. 

„Donald Trump je před nadcházejícími volbami v dobré výchozí pozici. Americká ekonomika kvete a Donald Trump se bude snažit všemi způsoby držet toto období co nejdéle,“ uvedl Kmoníček závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…