Kmoníček vystoupil v ČT: V tuto chvíli na Ukrajině nevěřím ničemu, co si sám neočichám

03.10.2014 22:22

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se v pátečních Událostech, komentářích České televize rozpovídal o žádostech volyňských Čechů o repatriaci. Před kamerami prozradil, že došlo k částečné shodě mezi Hradem a Černínským palácem. Sám prý na Ukrajině nevěří ničemu, „co si sám neočuchá“.

Kmoníček vystoupil v ČT: V tuto chvíli na Ukrajině nevěřím ničemu, co si sám neočichám
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

„V této chvíli je stav následující. Hrad disponuje 232 dopisy lidí, kteří mají zájem o cestu do České republiky. Nevíme, na kolik je tento seznam hodnověrný a bude ho třeba ověřit. S panem ministrem Zaorálkem jsme se shodli na tom, že to není práce ministerstva zahraničí,“ uvedl Kmoníček. Situaci prověří ministerstvo vnitra. „V této chvíli nevěřím na Ukrajině ničemu, co si sám neověřím, neočichám a neochutnám,“ zdůraznil dále s poukazem na ukrajinskou krizi a probíhající informační válku.

Pokud ministerstvo vnitra dojde k určitému počtu oprávněných žadatelů o repatriaci, ministerstvo zahraničí prý tomuto kroku nebude nijak bránit.

Vše nyní záleží na ministerstvu vnitra. Nesmíme prý těm lidem slibovat nic, co nejsme schopni a především ochotni splnit. A pokud si lidé žádající o repatriaci v Česku stěžují na české velvyslanectví na Ukrajině, bude tu situaci třeba prověřit. Prezidenta Zemana to prý roztrpčilo, ale to ještě neznamená, že tyto stížnosti bere Česko za bernou minci. „Pan ministr zahraničí slíbil, že se na to podívá,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…