Kmotři na pastvinách, Gottwaldovo víno a přestřelka s moderátorem. Do ČT přišel Kalousek

18.07.2013 19:22

Hostem Interview ČT24 byl Miroslav Kalousek a tématem především ostré výpady celé pravice vůči Ivo Ištvanovi. Došlo ale i na chování prezidenta Miloše Zemana a nakonec se Kalousek pohádal s moderátorem kvůli uhýbavé odpovědi.

Kmotři na pastvinách, Gottwaldovo víno a přestřelka s moderátorem. Do ČT přišel Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Nechci žít v zemi, kde je možné kohokoli vzít do vazby, nechat ho tam měsíc, profesně a následně i psychicky ho zlikvidovat a pak prohlásit, měl jsem jiný právní názor,“ rozčiloval se exministr. Pak dodal, že na chyby žalobců doplácíme my všichni. „Těm neoprávněně zadržovaným se pak vyplácí poměrně vysoká náhrada, kterou musí platit daňoví poplatníci,“ upozornil.

„Celý ten obrovský humbuk byl nařízen proti takzvaným kmotrům, organizovaném zločinu, a ti poslanci prý byli jen vedlejší produkt. A teď vidím, jak se státní zástupce snaží zoufale zachránit ten vedlejší produkt  a kmotři vesele poskakují po pastvinách,“  nechápe exministr.

Pak se podělil o vlastní zážitek z obří protikorupční akce, která se odehrála i u něj na Ministerstvu financí. „Pro jeden útlý spis si k nám na ministerstvo přišlo osm policejních důstojníků. Neznám pro to jiné vysvětlení, než že to měla být velká demonstrace síly,“ myslí si Kalousek.

Pak se vrátil ke kauze trafik pro bývalé poslance ODS. „Tu nabídku jsem jim dal já. Takže vím, kdy a kde jim to bylo nabídnuto,“ vysvětloval s tím, že to, co říkají žalobci, je nesmysl. Kalousek jako účastník jednání prý ví, že se nejednalo o žádné výměny ani obchody. „Já jsem měl na pracovním trhu dva lidi s neobyčejně kvalitním životopisem, tak jsem jim nabídl místa, aby mi neodešli ke konkurenci do privátu,“ vysvětloval.   

„Prezident tvrdí, že ústavní zásady jsou idiotské. Úplně stejně, jako Klement Gottwald, který v únoru 1948 začal Ústavu interpretovat striktně formálně, a říkal tomu 'nalijeme nové víno do starých měchů',“ předestřel Kalousek historický exkurs, který prý v roce 1993 konstatoval Ústavní soud.  „Když čteme z Ústavy jenom ta písmenka, tak se chováme stejně jako Klement Gotwald v roce 1948,“ uzavřel svůj výstup.

Moderátora Daniela Takáče pak zajímalo, jak budou poslanci reagovat na případný druhý pokus prezidenta Zemana, ovšem tato otázka vyvolala ve studiu dusno. „Dám vám jedinou odpověď,“ začal Miroslav Kalousek ze široka. „Odpovězte mi na otázku,“ vyzval jej moderátor, načež se Kalousek ohradil poznámkou: „Já jsem váš host, tak se tak chovejte.“ „A já se tady ptám,“ nedal se Takáč. „Jinou odpověď ze mě nedostanete, i kdybyste ji ze mě páčil,“ utnul rázně přestřelku Kalousek.

Pak vysvětloval, že tím, že se prezident chová neodpovědně, jsou jeho kroky nepředvídatelné. Následně se rozpovídal o možnostech dalšího vývoje politické krize. „Pokud si podržíme úctu k tradicím a institucím a nepřipustíme, aby se sněmovna stala prezidentovou onucí, tak prezident proti ní nemá šanci,“ ujistil.

Závěrem se pak rozpovídal o tom, jak budou poslanci reagovat na Rusnokovou vládou sestavený rozpočet. „Když za vámi přijde bankéř, kterému nevěříte, a předloží vám plán, byť geniální, tak mu samozřejmě své peníze nesvěříte. Pokud byste mu je svěřili, nechovali byste se jako řádný hospodář,“ vysvětlil Kalousek závěrem, proč nechce, aby sněmovna podpořila rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…