Kňažko a Duka řečnili o rozpadu Československa. Kardinál připil na svobodu a důstojnost

01.01.2019 20:20

Bývalý ministr kultury Slovenska Milan Kňažko a kardinál Dominik Duka se sešli v novoročním rozhovoru, jejž odvysílala ČT2. Hovořilo se mimo jiné o identitě i o rozpadu Československa v roce 1993.

Kňažko a Duka řečnili o rozpadu Československa. Kardinál připil na svobodu a důstojnost
Foto: Jozef Hübel
Popisek: Milan Kňažko

„Evropské kultury a tím pádem identity... Čím bohatší spektrum barev je, tím je Evropa bohatší. Netřeba se bát odlišností,“ míní Kňažko. A dodal, že spolužití Slováků a Čechů bylo užitečné. „To, čeho máme společného, je hodně. A není potřeba k tomu mít společný stát. Rozdělení, nikoliv rozpad, bylo aktem přátelství,“ podotkl Kňažko. 

„Najednou jsme zjistili, že jsme schopni žít vedle sebe,“ zmínil dále k rozdělení země Duka. „Dějiny je třeba si vyjasnit, abychom si lépe rozuměli,“ zmínil pak také Kňažko.

„My jsme se spojili, abychom získali suverenitu, ale když už jsme ji měli, tak jsme se rozdělili, ale co je podstatné, zachránili jsme vztah a tu vzájemnost,“ míní Kňažko. Duka pak zmínil, že suverenita není prioritní hodnotou – a to s ohledem na Evropskou unii. 

„V roce 1989 jsme chápali, že svoboda a důstojnost je ještě větší hodnota než suverenita,“ podotkl Duka následně svou myšlenku k výročí, které letos nastane – výročí sametové revoluce. 

„Evropa je živý organismus a my musíme být při tom jejím přetváření. Nemůžeme u nás nechat rozšířit teorii, že toto je Evropa, a toto jsme my. Brusel jsme my. Musíme tu Evropu brát za svoji. To, že jsou na tom lépe v západních zemích, kde nebudovali socialismus 40 let... My máme ale lepší zkušenost,“ podotkl Kňažko k tomu, že víme, co je komunismus. „Co to znamená pro lidi. A víme, co to bylo a ještě stále se z toho dostáváme,“ zmínil Kňažko. Lidská psychika se podle něj tohoto těžce zbavuje. 

„Demokracie je velmi křehká a je třeba se jí věnovat každý den. Musíme být aktivnější a zbavovat se lhostejnosti,“ zakončil Kňažko. Duka pak připil na svobodu, důstojnost, ale i na život v našich opravdu krásných zemích. „Na rozvoj slovenského národa a České republiky. Na zdraví nás,“ popřál Duka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…