Kníže Schwarzenberg natvrdo: Ukrajina o část území nakonec přijde. Nesmíme začít světovou válku

19.03.2022 18:26

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo konstatoval, že Ukrajina bude ještě nějaký čas odolávat ruskému tlaku, ale nakonec o část svého území přijde. Předpokládá, že nějakého příměří bude dosaženo nejdříve za dva měsíce. To, že ruský prezident zahájí válku, prý kníže nečekal. Čekal by ale, že kdybychom nebyli členy EU a NATO, tak že si Vladimir Putin bude chtít vedle Ukrajiny podrobit i nás.

Kníže Schwarzenberg natvrdo: Ukrajina o část území nakonec přijde. Nesmíme začít světovou válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Nečekal. A taky jsem se dost zmýlil. Myslel jsem, že je Putin chladnější a rozumnější. Ale ten jeho proslov těsně před přepadením Ukrajiny, to byl projev velmi emotivního člověka. Tam bylo už naprosto jasné, že to měl dlouho v plánu. Myslel jsem, že bude velké divadlo, že bude vydírat, ale že začne velkou válku, to mě ani ve snu nenapadlo,“ přiznal Schwarzenberg.

V tuto chvíli je podle něj třeba přát Ukrajině, aby co nejdéle vydržela. Podle Schwarzenberga tato největší evropská země nějaký čas vydrží, ale nakonec o část svého území přijde.

Ale NATO se podle Schwarzenberga nijak  přímo do bojů na Ukrajině zapojit nesmí.

„Nesmíme začít třetí světovou válku. Kdyby NATO zasáhlo otevřeně proti ruským vojskům, tak by z toho byla velká válka. Můžeme posílat zbraně a podobně, ale těžko zasahovat přímo. Teď bude záležet vzhledem k hospodářské situaci na tom, jak dlouho Rusko vydrží,“ řekl.

Čína podle Schwarzenberga Rusku nepomůže, protože pro Čínu je výhodnější, když je Rusko v nevýhodné pozici, v jaké je teď, a jeho válečná mašinérie evidentně drhne.

A kdybychom nebyli členy NATO a EU, tak si podle Schwarzenberga Vladimir Putin připraví zbraně nejen pro Ukrajinu, ale i pro nás.   

„No jasně, tak by s námi už dávno zatočili. Vzpomínám na bezpečnostní konferenci v Mnichově v roce 2007, kam přijel sám Vladimir Vladimirovič a měl tam projev. Byl jsem tehdy ministr zahraničí a měl jsem proslov hned po něm, a dobře jsem ho poslouchal. Ve svém projevu jsem poté řekl, že jsem vděčný panu prezidentovi za jeho projev, protože mi potvrdil všechny důvody, proč bylo nutné, abychom vstoupili do NATO, a že jsme jednali správně. Němci se poté na mě vrhli a vynadali mi, proč Putina zlobím, když je tak vstřícný,“ prozradil Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…