Kníže Schwarzenberg vysvětlil, proč jsou Češi tak xenofobní. Neměli jsme moře, ale zato jsme měli u vlády komunisty

04.09.2016 7:22

Za politickou katastrofu považuje bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nadcházející odchod Británie z Evropské unie. V rozhovoru poskytnutém rakouskému listu Die Presse am Sonntag varoval rovněž před Ruskem, které se podle něj může stát evropským hegemonem. Nechuť Čechů přijímat uprchlíky podle exministra souvisí také s absencí moře. Z rozhovoru cituje i ČTK.

Kníže Schwarzenberg vysvětlil, proč jsou Češi tak xenofobní. Neměli jsme moře, ale zato jsme měli u vlády komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

V rozhovoru Schwarzenberg rovněž kritizoval rakouské politiky: například ministr zahraničí Sebastian Kern podle něj propadá populismu.

Bez Spojeného království bude na Evropskou unii „smutný pohled“, uvedl Schwazenberg s tím, že to samé bude platit i naopak. EU bude chybět „anglické myšlení“, které podle něj spočívá mimo jiné v „potěšení z protikladného názoru“. „Evropa, kterou bude – ošklivě řečeno – určovat francouzský centralismus, který se bude provádět s německou pečlivostí, mě naplňuje hrůzou,“ řekl bývalý šéf české diplomacie.

Nechuť velké části obyvatel Česka přijímat uprchlíky podle Schwarzenberga souvisí mimo jiné s tím, že Češi žijí ve vnitrozemí. „Portugalsko a Česko mají zhruba stejný počet obyvatel. Ale v době, kdy se Portugalci plavili až do Perského zálivu, do Angoly, Mosambiku, Brazílie a Indie, čeští kupci se dostali nejdál do Norimberku, a když byli odvážní, tak do Benátek. To zanechalo následky. A komunistická doba nás znovu zcela uzavřela,“ uvedl.

Evropské politiky Schwarzenberg kritizoval také kvůli nedostatečnému zájmu o konflikt na Ukrajině

Zlaté časy jsou podle Schwarzenberga v Evropě dávno pryč. Kontinent sice podle něj nečeká velká válka, „k menším konfliktům v rámci jednotlivých států ale docházet bude“. Současní evropští politici jsou ve srovnání s Winstonem Churchillem, Konradem Adenauerem či Charlesem de Gaullem jaksi „nudnější“. Důvodem je mimo jiné to, že nadaní lidé v posledních desetiletích směřovali spíše do byznysu než do politiky, míní exministr.

Evropské politiky Schwarzenberg kritizoval také kvůli nedostatečnému zájmu o konflikt na Ukrajině. „Pokud se Rusku podaří nějakým způsobem si Ukrajinu opět podrobit, pak bude jasné, kdo se stane v Evropě hegemonem 21. století,“ varoval.

Kritiku si od něj vysloužili také rakouský kancléř Christian Kern a jeho ministr zahraničí Sebastian Kurz, kteří nedávno požadovali ukončení přístupových jednání s Tureckem. Podle Schwarzenberga ale ani jeden z nich nesměřoval své výroky navenek, ale směrem „k domácímu voličstvu“. Také rakouští komentátoři už dříve v této souvislosti upozorňovali, že Kern a Kurz přitvrdili směrem k Turecku kvůli rostoucím preferencím pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Šéfovi rakouské diplomacie jeho bývalý český kolega v této souvislosti vyčetl dokonce „sklon k populismu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…