Kníže Zemanovi: Měli bychom... Nechci říkat držet hubu, ale mlčet

06.02.2013 8:54

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se dnes setká s budoucím prezidentem Milošem Zemanem (TOP 09), aby s ním projednal směřování země v zahraniční politice. Kníže je opatrný především ohledně situace v Íránu. V rozhovoru pro server Týden.cz kníže také zdůraznil, že TOP 09 nehodlá vyvolávat předčasné volby. Koaliční projekt má vydržet až do řádných voleb.

Kníže Zemanovi: Měli bychom... Nechci říkat držet hubu, ale mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Schwarzenberg se na prvním místě projevil jako loajální ministr zahraničí k budoucímu prezidentovi Miloši Zemanovi (SPOZ), když se odmítl vyjádřit k otázce, zda Zemanovy předvolební výroky nepošramotily naše vztahy s Německem. Určité výhrady už ale vyjádřil k problematice útoku na Írán. Zeman dal před volbami najevo, že by byl za určitých podmínek nakloněn útoku na Írán. Kníže nabádá k obezřetnosti.

Zeman i Schwarzenberg jsou nakloněni Izraeli

"Několikrát jsem se vyjádřil, že nejsem přítel těchto úvah. Země, která nemá nejmenší odpovědnost, nemá prostředky se na tom tak či onak podílet, by měla zachovat mlčenlivý postoj. Nechci říkat, držet hubu," prohlásil Schwarzenberg. Zároveň však prohlašuje, že jistá náklonnost k Izraeli je zřejmě společná někdejším rivalům z prezidentské kampaně.

TOP 09 vládu nerozbije. To mohu potvrdit

Tato kampaň sice také  ukázala, že je Schwarzenberg při síle a zvládne i vyšší zátěž, ale na předčasné volby se rozhodně nechystá. Hodlá pouze obhajovat post předsedy TOP 09. Rozhodně ale nepočítá s tím, že by se mohl stát premiérem, jak naznačil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"To jsou mediální spekulace. Já jsem člověk, který je zásadně loajální. Koaliční strany by měly projekt dotáhnout do konce," zdůraznil Schwarzenberg a opakovaně vyloučil, že by se TOP 09 pokoušela koalici rozbít.

Kníže necítí obavu ani z toho, že bude chtít Zeman jako prezident aktivněji zasahovat do politiky a bude prosazovat některé zákony s vybranými poslanci. V řadách TOP 09 spojence rozhodně nenajde a vše ostatní ukáže až čas. Nemá smysl se čehokoli obávat dopředu. Strach je podle Schwarzenberga špatný rádce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…