Kníže by poslal Zemana do íránského vězení. Tady je prezidentova reakce

06.03.2014 16:23

Představitelé TOP 09 tvrdě zkritizovali prezidenta Miloše Zemana za jeho slova o tom, že přehnaný důraz na politiku lidských práv ohrožuje české investice v zahraničí. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg Zemanovi vzkázal, ať stráví měsíc ve vězení v Íránu či Uzbekistánu, aby tušil, o čem mluví. Podle místopředsedy strany Miroslava Kalouska je Zeman servilní vůči diktátorům, které obdivuje.

Kníže by poslal Zemana do íránského vězení. Tady je prezidentova reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Doporučil bych mu, aby strávil měsíc v íránským či uzbeckým vězení, aby aspoň tušil, o čem kecá," napsal ve vyjádření pro ČTK Schwarzenberg, podle něhož se dá kritika porušování lidských práv v zahraničí s podporou českého exportu skloubit. "To jsou kecy, které nám namlouvají, že to škodí. Když máme dobré zboží, tak si to lidi kupují, když nemáme, tak se vymlouvají, že je to kvůli naší zahraniční politice," podotkl posléze v telefonickém rozhovoru.

Zeman prý obdivuje diktátory

"Země, která není velmoc, si může získat mezinárodní autoritu pouze tím, že se soustředí na jednu mezinárodně akceptovanou významnou hodnotu," řekl zase Kalousek. "V okamžiku, kdy na tuto svou prioritu budeme rezignovat, nebudeme mít nic, nebudeme mít ani prestiž, ani proexportní aktivity, pouze servilitu pana prezidenta Zemana vůči diktátorům, které obdivuje. To není hodnota, kterou bychom mohli prodávat," doplnil.

Zeman se ve čtvrtek k problematice vyjádřil při návštěvě společnosti Papcel Litovel, která je předním tuzemským výrobcem papírenských strojů a drtivou většinu produkce vyváží do zahraničí. "Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv a která ve skutečnosti vede k tomu, že když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva," uvedl prezident.

Na kritiku svých výroků prezident Zeman reagoval pro ParlamentníListy.cz prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka. "Nemluvil jsem o přehnaném dodržování lidských práv. Říkal jsem, že pro ochranu lidských práv v těchto zemích je daleko výhodnější, když s jejich vedoucími státníky mluvíte, než když je bojkotujete. Několikrát jsem uváděl příklad Fidela Castra, který byl čtyřicet let bojkotován a čtyřicet let byl na Kubě diktátorem. Bojkot diktátorů je naopak posiluje," tlumočil prezidentovo stanovisko mluvčí Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…