Kníže to s vládou vidí černě. Ale je to prý lepší, než se dál trápit

30.10.2012 11:40

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je k budoucnosti vlády skeptický. Nejraději by už vše ukončil a vypsal předčasné volby, neboť prý vždy razil zásadu, že je lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.

Kníže to s vládou vidí černě. Ale je to prý lepší, než se dál trápit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

„Spíše to vidím černě,“ odhaduje Karel Schwarzenberg šance vlády na přežití v deníku Právo. Podle něj ve chvíli, kdy bude zřejmé, že daňový balíček neprojde ve znění, které navrhuje vláda, ale bude překopán poslaneckými návrhy, raději ministři za TOP 09 sami vládu opustí. „Nemohli bychom uskutečnit vládní program,“ říká.

Potom by preferoval předčasné volby. „Vždy jsem byl příznivec toho, že je lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce,“ ujišťuje. Chápe, že tím budou trpět poslanci, kteří si v očekávání čtyřletého poslaneckého příjmu nabrali hypotéky. „Já zase budu trpět, že nebudu moci dokončit svou práci na Ministerstvu zahraničí,“ dodává. Je to však prý pořád lepší, než nejasné řešení.

A když se nenajde 120 poslanců, kteří by odsouhlasili rozpuštění sněmovny, bude se prý celá politická scéna trápit dál. „Ale já už se na vládě nebudu podílet,“ ujišťuje. Nevyloučil však, že by za těchto okolností mohla TOP 09 podpořit menšinovou vládu ODS. „Musel bych vědět, co budou chtít dělat,“ říká ministr zahraničí.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…