Koalice, ihned odvolej Rampulu, žádají nejznámější iniciativy

28.02.2012 12:57

Otevřeným dopisem šéfům koaličních partají žádají prakticky nejvýznamnější iniciativy v Česku hlavu Vlastimila Rampuly. Kromě jiného jde o Nadační fond pro boj proti korupci, hnutí ProAlt či internetově silnou iniciativu Vyměňte politiky.

Koalice, ihned odvolej Rampulu, žádají nejznámější iniciativy
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Otevřený dopis vidí současný stav země jako tragický, česká justice je prý navíc v rozkladu.

"Vše vyvrcholilo návratem Vlastimila Rampuly do funkce Vrchního státního zástupce v Praze. Podle našeho názoru bylo jeho odvolání zcela důvodné a neztotožňujeme se s rozhodnutím soudu, který jeho odvolání zrušil, ani s jeho chabým odůvodněním," uvádí otevřený dopis, který obdržely ParlamentníListy.cz.

"Vlastimil Rampula nese velkou odpovědnost za neřešení a zametání pod koberec závažných podezření z rozsáhlé hospodářské trestné činnosti a korupce, čímž zřejmě došlo k vážnému poškození České republiky. Navíc dodatečně vyšlo najevo, jakým hrubým způsobem pan Rampula zanedbával svoje povinnosti v kauze Mostecká uhelná a nese odpovědnost za to, že se Česká republika včas nepřihlásila k trestnímu řízení ve Švýcarsku," doplňuje text.

Podle jeho autorů ale existuje celá řada dalších projevů arogance moci, které vyvolávají oprávněné pobouření ve společnosti a nasvědčují tomu, že výkon spravedlnosti v České republice se ubírá velice nezdravým směrem.

"Jsme přesvědčeni, že setrvání Vlastimila Rampuly ve funkci Vrchního státního zástupce v Praze by mohlo nevratně poškodit ústavní systém. Nechceme dopustit narušení křehkých pilířů demokracie a právního státu v České republice, v něž veřejnost musí a chce mít důvěru," dodává.

Proti návratu Rampuly na Vrchní státní zastupitelství v Praze se postavil jak nejvyšší státní zástupce Zeman, tak i ministr spravedlnosti Pospíšil. Mnozí, včetně premiéra Nečase, vnímají probíhající mediální a právní spor jako justici poškozující stav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…