Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli kauze kolem DPP

21.06.2022 21:10

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku (DPP). Předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Po jednání lídrů vládní koalice to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kandidáta na ministra školství po Petru Gazdíkovi chce STAN představit do konce týdne, řekl Rakušan, podle něhož adept nebude mimo hnutí.

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli kauze kolem DPP
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

„Dohodli jsme se na tom, že nevidíme žádné důvody pro rekonstrukci vlády a podobné kroky,“ prohlásil Fiala. Ministr vnitra Rakušan má „absolutní důvěru“ lídrů vládní koalice, pokud jde o nestrannost vyšetřování kauzy a jeho spravedlivý výsledek, uvedl premiér.

Rakušan ocenil, že mu předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů vyjádřili důvěru. Ubezpečil je o tom, že korupční kauza musí být vyřešena důsledně a podle principu „padni, komu padni“. Uvedl, že o tom, že do kauzy jsou zapleteni i zástupci STAN, neměl žádné předběžné informace a do vyšetřování nijak nezasahoval a zasahovat nebude.

V kauze podle policie organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Mezi obviněnými jsou bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, kterému STAN kvůli kauze pozastavilo členství, a podnikatel Michal Redl.

Gazdík funkci podle Rakušana opustil kvůli svým stykům s Redlem, ne proto, že by byl vyšetřován. Tyto kontakty podle předsedy STAN „byly jen těžko vysvětlitelné v kontextu toho, jakým způsobem se tato pražská kauza řeší“. STAN chce Gazdíkova nástupce představit podle Rakušana nejdříve Pirátům, s nimiž loni kandidovali do voleb, a posléze dalším vládním partnerům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…