Koaliční partneři volají k Věcem veřejným: Odvrhněte Bártu

16.04.2012 12:05

Poslední vládní krize skončila teprve před pár dny, v souvislosti s nepravomocným odsouzením Víta Bárty však bylo možné očekávat, že se brzy objeví krize nová. A očekávání se opravdu naplnilo. TOP 09 a ODS vyzývají Věci veřejné, aby se od Bárty jasně distancovaly. Pokud se sám nevzdá mandátu, musí být jasné, že s ním koalice nemá absolutně nic společného. Pokud to VV neučiní, znovu hrozí předčasné volby.

Koaliční partneři volají k Věcem veřejným: Odvrhněte Bártu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou

Nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta je trnem v oku ODS i TOP 09, obě strany vyzývají svého nejmenšího vládního partnera – Věci veřejné – aby bylo jasně řečeno, že Bárta nadále nemá se stranou nic společného. Pokud nedojde k jasnému odklonu VV od Bárty, tak hrozí obě silnější strany rozpadem koalice. Zprávu přináší server aktuálně.cz.

Odsouzený člověk nemůže být součástí koalice

"Odsouzený poslanec nemůže být součástí vládní koalice. A my budeme žádat Věci veřejné, aby jasně řekly: Vít Bárta není členem našeho poslaneckého klubu," říká za TOP 09 předseda jejího poslaneckého klubu Petr Gazdík.

Premiér Petr Nečas (ODS), ale i další koaliční politici z řad ODS a TOP 09, vyzvali Bártu k odchodu z politiky prakticky ihned po vynesení zatím nepravomocného verdiktu, v němž byl podmínečně odsouzen na 18 měsíců za mřížemi. Ale Bárta odmítl rezignovat na svůj poslanecký mandát s odůvodněním, že se svými odpůrci nenechá zašlapat do země. Sluší se dodat, že ještě před vynesením soudního verdiktu avizoval, že v případě odsouzení politiku opustí. Tento slib ale v pátek nedodržel.

Fakticky neexistuje nástroj, kterým by mohli být Bárta či jeho kolega z poslanecké sněmovny, nepravomocně odsouzený Jaroslav Škárka, vypoklonkováni ze sněmovny. ODS a TOP 09 tedy požadují alespoň jasné vystoupení VV v tom smyslu, že Bárta stojí absolutně mimo nejmenší vládní stranu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…