Koaliční rada bude zřejmě znovu řešit Babišovy dluhopisy

11.03.2017 11:37

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se chce v pondělí na jednání lídrů ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL znovu ptát, jak finanční správa prověřila zdanění výnosů z korunových dluhopisů, které se dostaly do centra pozornosti v souvislosti s transakcí ministra financí Andreje Babiše (ANO). V minulosti je koupil od společnosti Agrofert, kterou tehdy vlastnil.

Koaliční rada bude zřejmě znovu řešit Babišovy dluhopisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Podle sněmovního rozpočtového výboru existují podezření, že při emisích dluhopisů mohli někteří emitenti a jejich vlastníci zneužít daňové zákony. Babiš už dříve Sobotkovi napsal, že daňová správa se kontrolou možných daňových úniků v této souvislosti zabývat nebude. Sobotka to považuje za nedostatečné.

To, že se Sobotka chce k tématu vrátit, vyplývá z programu koaliční rady, který má ČTK k dispozici. Babiš dluhopisy koupil za téměř 1,5 miliardy korun. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal jejich úrokový výnos zdanění. Babiš také čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítl. V pátek svoje tvrzení podložil dvěma zprávami auditorů.

Ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček ve středu ve Sněmovně po rozsáhlém vysvětlování, v němž se odvolával i na judikáty Nejvyššího správního soudu, řekl, že pokud měl někdo dostatek peněz, aby koupil korunové dluhopisy, nešlo o porušení zákona z hlediska zneužití práva. Odmítl také, že by vykonával nátlak na zaměstnance finanční správy, aby kauzu korunových dluhopisů nevyšetřovali.

Dalšími tématy pondělního koaličního jednání budou příprava stavebního zákona, zahraniční rozvojová pomoc a koncepce rodinné politiky. O těchto třech bodech chce diskutovat KDU-ČSL.

Sociální demokraté plánují debatu o otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální dopravy. Hnutí ANO počítá s připomínkami k návrhům zákonů o státní sociální podpoře, zaměstnanosti a důchodovém pojištění z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí.

Hnutí ANO chce jednat také o chystané novele zákona o rozpočtovém určení daní. Návrh na zrušení části nedávno přijatého zákona chce napadnout většina senátorů u Ústavního soudu. Zákon podle nich diskriminuje obce a zasahuje do práva obcí a krajů samostatně hospodařit podle vlastního rozpočtu. S novelou přišel Liberecký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…