Koaliční rada by mohla probrat předvolební kampaň či DPH

24.10.2016 6:17

O vzájemných výpadech koaličních partnerů v kampani před nedávnými krajskými a senátními volbami, kvůli kterým se strhla hádka před týdnem na jednání vlády, by se mělo dnes hovořit na schůzce koaličních špiček. Rada vládních stran bude večer probírat také snížení sazby daně z přidané hodnoty, zálohové výživné, sociální bydlení či financování vysokého školství.

Koaliční rada by mohla probrat předvolební kampaň či DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden po jednání vlády novinářům řekl, že mu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyčetl některé výroky z kampaně. Atmosféru na vládě pak popsal ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) jako "výživnou". Babiš podle něj hrozil rozpadem koalice. Vicepremiér a šéf hnutí ANO řekl, že trval na tom, že kampaň by se neměla řešit během jednání vlády, ale na koaliční schůzce. Ta se dnes koná poprvé od konce srpna.

Diskutovat by se podle programu rady mělo také o snížených sazbách DPH, ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) chce s koaličními partnery probírat zálohové výživné. Její návrhy, aby stát poskytoval až 2500 korun měsíčně za neplatiče alimentů, dosud odmítalo ANO. Z agendy ministerstva práce je na programu ještě diskuse o dřívějších odchodech do důchodu u vybraných profesí a sociální bydlení.

Na programu je i záměr ministerstva financí, podle kterého by celníci mohli od roku 2019 vyšetřovat daňové trestné činy. Koalice by se měla bavit i hlasování o opatřením proti nadměrnému zadlužování. Ve Sněmovně minulou středu prošel jen ve formě standardního zákona, v podobě ústavního ho nepodpořila ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…