Koaliční rada dnes bude řešit rozpočet na příští rok

15.06.2015 6:32

Koaliční rada se dnes bude zabývat přípravou státního rozpočtu na rok 2016. Ministerstvo financí jej navrhuje se schodkem 70 miliard korun. Sociální demokraté se například snaží vyjednat zvýšení plateb na státní pojištěnce v systému zdravotního pojištění. Jejich prioritou je také zvýšení prostředků na školství a vědu a výzkum.

Koaliční rada dnes bude řešit rozpočet na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Ministerstvo školství chce v roce 2016 zvýšit rozpočet resortu meziročně o tři až pět miliard korun. Rozpočtový výhled na příští rok přitom počítal se snižováním výdajů, takže oproti tomuto návrhu se jedná o nárůst o 8,9 miliardy korun.

Na konci května pak již vláda schválila, že na vědu by měl stát v příštím roce dát 28,6 miliardy korun. Rozpočet na vědu tak oproti letošnímu roku vzroste o 1,7 miliardy. Výdaje by mírně měly růst i v dalších dvou letech.

V případě důchodů by penzisté měli příští rok dostat přidáno podle zákona, tedy zhruba o stokorunu. Ale již letos by měli důchodci dostat jednorázový příspěvek 600 korun. Pokud důchody porostou podle zákona, výdaje na zvýšení by příští rok by podle ministerstva práce činily asi 3,5 miliardy korun.

Rozpočtový výbor sněmovny pak minulý týden schválil základní parametry rozpočtu Hradu, Poslanecké sněmovny nebo Ústavního soudu. Organizace zřejmě nebudou moci příští rok počítat s deseti procenty peněz, které uspořily v předchozích letech. Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) ve čtvrtek ČTK řekl, že očekává stejný postup i u ostatních rozpočtových kapitol včetně ministerstev.

Koaliční rada se na konci dubna shodla na schodku rozpočtu. Dále se shodla na tom, že státním zaměstnancům vzrostou příští rok platy o tři procenta.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…