Kocáb: Zemane, přestaňte s tou ruskou propagandou. Vaše názory hraničí s vlastizradou

09.10.2014 13:31

Ostře se do prezidenta Miloše Zemana pustil politik Michael Kocáb, když v rozhovoru pro internetovou televizi DVtv uvedl, že Zemanovy názory hraničí s vlastizradou. Kocáb se také zmínil o odchodu sovětských vojáků z území bývalého Československa na počátku 90. let. Vyzdvihl tehdejší roli velitele sovětských vojsk na území Československa, který se vzepřel moskevským politikům.

Kocáb: Zemane, přestaňte s tou ruskou propagandou. Vaše názory hraničí s vlastizradou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Ti totiž chtěli odsun sovětských vojáků prodloužit na delší, zhruba pětileté období. Podle Kocába se tak stalo na jednání české komise pro odsun sovětských vojáků, kterou právě Kocáb vedl, s poslanci bezpečnostního výboru sovětského parlamentu. Kocáb s jejich požadavkem, aby se pobyt sovětských vojsk v Československu prodloužil, nesouhlasil. A na pomoc si zavolal velitele sovětských vojsk v Československu, generála Vorobjova. A ten se podle Kocába sovětským politikům vzepřel s tím, že dokud je on velitelem, tak sovětští vojáci odejdou podle původně schváleného harmonogramu.

V pořadu se mluvilo i o petici „Jsme Česká republika, nechceme být ani ryba ani rak“, která byla iniciována mimo jiných osobností také Kocábem.

Petice má být průzkumem nálad českého obyvatelstva

Podle něj měla být určitým průzkumem, jaký je názor českých občanů na vztahy s Ruskem. Moderátorka Daniela Drtinová na to reagovala, že podle jedné z anket 75 % oslovených Čechů považuje Vladimira Putina za moudrého státníka, kterého by klidně volili. Kocáb připustil, že procento těchto lidí možná ještě dále narůstá.

Podle Kocába má tato petice za úkol zjistit, kolik lidí si myslí, že to, co se stalo po roce 1989, je skutečně nová zahraničněpolitická orientace. „A ne že se zase budeme oklikou vracet někam poblíž Moskvy,“ podotkl Kocáb s tím, že tuto petici dosud podepsalo přes 6500 lidí. Za důležité považuje, že mezi signatáři je velké množství osobností veřejného života. Duchovní, renomovaní vědci, lékaři, učitelé.

Nezpochybňujte sankce. Další možností je jen válka

Kocáb se pak ostře pustil do Miloše Zemana: „Obracíme se na pana prezidenta, aby svými názory, které považujeme za krajně nekompetentní, často z našeho hlediska hraničícími s vlastizradou, přestal. Obracíme se na něj, aby přestal dělat propagandu tohoto typu,“ řekl Kocáb s tím, že každý, kdo zpochybňuje sankce západních států proti Rusku, se mýlí.

„My říkáme, nezpochybňujte ty sankce, protože druhá možnost by byla postavit se proti tomu vojensky. A nikdo z nás nechce válku,“ podotkl Kocáb. Předpokládá, že Putin bude chtít dobýt východní část Ukrajiny, „aby se mohl dostat suchou nohou na Krym“. A pak vidí riziko, že se do Ukrajiny „zakousne ještě dále“, i když doufá, že se tak nestane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…