Koho nevolit na Hrad? Zeman přišel mezi lidi a jasně jim napověděl

18.10.2022 20:32 | Reportáž

„Moji političtí oponenti, zejména ze Senátu, mě už téměř pohřbívali. Hyenismus se někde ve společnosti vyskytuje, ale nyní jsem na tom poměrně dobře, čeká mě oslava osmdesátin, devadesátin a potom budu soutěžit o titul nejstaršího muže České republiky,“ řekl Miloš Zeman v obci Lukavec na Litoměřicku, ve vesnici roku 2022 Ústeckého kraje. Právě tam si našel při pondělní návštěvě chvíli, aby diskutoval s místními obyvateli.

Koho nevolit na Hrad? Zeman přišel mezi lidi a jasně jim napověděl
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil ústecký kraj

Nejprve ocenil snahy místního starosty Tomáše Šenfeldra a hejtmana Jana Schillera získávat peníze na opravy a obnovu. Od dětí ze zdejší školky dostal drobné dárky. Pak už se věnoval přítomným.

Z Krásné Lípy v Českém Švýcarsku přijela žena, kterou zajímalo, co bude prezident dělat, až skončí ve své funkci. „Jestli si myslíte, že se budu ucházet o nějakou funkci ve svých 78 letech, jste na omylu, protože každý člověk si zaslouží i odpočinek. A víte, co je moje ideální představa odpočinku? Knížky. Já mám velmi rád knížky, hlavně historické, životopisy, současně čtu životopisy Reagana, Putina a dočetl jsem životopis Tita. Říká se, že historie je magistra vitae (učitelem života, pozn. red.) a je to pravda, takže v každém případě je to jedna část odpočinku,“ popsal Zeman.

Za druhou část odpočinku pak označil televizi a historické kanály, a jako třetí a poslední přírodu. „Mám strašně rád les a zajímá mne kultivace lesa a vody. Protože v Lánech je nádherná stará obora se stromy starými 300 i více let a je tam i Klíčavská přehrada, kterou opravili, takže když mě tam budou pouštět i jako důchodce, přijedu se podívat a možná obejmu i nějaký strom. Staří Keltové prý objímali stromy, jejich druidové byli kněží, kteří sloužili bohoslužby právě v lese, a na jednom setkání velmi dávno mi jeden občan říkal: Ale pane prezidente, vy jste Kelt. Zamyslel jsem se nad tím a ono na tom možná něco je,“ vysvětloval prezident.

Kelt, nebo Slovan?

„I když osobně hrdě říkáme, že jsme Slované a většinu našich genů máme slovanských, tak jsme koktejl a měli bychom si to přiznat, není na tom nic špatného. A součástí toho koktejlu budou i Keltové, kteří zde před mnoha a mnoha lety žili, odešli, vrátili se a nakonec se přesunuli do Irska. To je trochu daleko, ale v několika z nás zůstávají, a možná jsem to i já, keltské kořeny, a proto mám rád les,“ uvedl Miloš Zeman.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Další dotaz položil starosta nedalekého města Terezín René Tomášek. „Jsem starostou městečka Terezín, které má i svoji stinnou stránku v historii, ale my máme daleko bohatší a krásnější historii. Chtěl bych požádat, zda by se pan prezident mohl zasadit při obnově kulturních památek. Hejtman se snaží pomoci, ale kraj na podporu nestačí,“ požádal a zmínil chátrající kasárny. Prezident odvětil, že v Terezíně mnohokrát byl a přesně na toto téma už s hejtmanem mluvil. Podle něj je však třeba odlišit dvě věci: Památník Terezín v poměrně dobrém stavu a město Terezín v chátrajícím stavu.

„Slíbil jsem, protože mám dobré vztahy s Janou Černochovou, že ji oslovím a poprosím ministryni, aby ze svého poměrně bohatého rozpočtu, který se každoročně zvyšuje, poskytla prostředky na to, aby se Terezín, který už kdysi byl pevností, stal objektem, který bude efektivně využívat armáda. Opraví ho a bude žít plným životem. Můj veřejný slib je, že se přimluvím u ministra obrany. Kdyby se náhodou stalo, protože za čtyři měsíce odcházím, že by ministryně nevyhověla, tak to zveřejníme. Ale já myslím, že vyhoví,“ tvrdil.

Green Deal a emisní povolenky

Žádný z dalších dotazů chvíli nezazníval, a tak lukaveckého starostu zajímal pohled hlavy státu na energetickou krizi. Zeman připomněl, že o tom mluvil s prezidenty Visegrádské čtyřky před týdnem v Bratislavě. „Mohu mít názor, který vás možná překvapí, a názor člověka, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Důležitým faktorem energetické krize je to, čemu se říká Green Deal, neboli Zelený úděl. Pokusím se to zdůvodnit a zdůvodním to na příkladu Německa. Německo, jak známo, zastavilo nejenom uhelné, ale i jaderné elektrárny. Nyní je mimochodem obnovuje právě v době energetické krize. Cena je určována poměrem mezi nabídkou a poptávkou. Když nabídka v důsledku likvidace této produkce, ať už uhelných nebo jaderných elektráren, klesne a poptávka zůstane stejná nebo dokonce vzroste, tak cena vyskočí nahoru,“ sdělil.

Green Deal tedy označil za první příčinu. „Druhá, která se Zeleným údělem také souvisí, jsou takzvané emisní povolenky. To jsou odpustky za vypouštění škodlivin do ovzduší. Nikdo z nás si nepřeje nečisté ovzduší, ale s emisními povolenkami se nyní začalo kšeftovat a mají tak vysoké ceny, že zhruba dvacet procent cen ceny energií je právě kvůli emisním povolenkám. To je také Zelený úděl. A poslední poznámka k tomu, jak krizi řešit, je odebrat nadměrné zisky energetickým firmám. Jsem rád, že to vláda konečně začala dělat - včetně zastropování cen energií. Jde o nahodilý a nezasloužený zisk. Naše energetické firmy mají tak nadměrné zisky, o které se nezasloužily vlastní prací, že je rozumné je zdanit a výnos této daně dát spotřebitelům ve zlevněných cenách energie,“ domnívá se.

To prý souvisí i s těžbou hnědého uhlí právě v Ústeckém kraji. „Paní na zastupitelstvu se mě ptala, proč jsem pro těžbu hnědého uhlí. Máte dvě volby, buď budete těžit, nebo budete mrznout. Tak si vyberte,“ dodal k tomu Zeman.

„Chtěl bych se zeptat, kdo ty povolenky vlastní?“ zazněl z publika mužský hlas. Prezident vysvětlil, že povolenky jsou v podstatě příjmem státního rozpočtu, takže státu, ale platit je musí podniky. „Jenže podniky při rostoucích cenách nemají na povolenky peníze, a tak se dostávají do ekonomických potíží. Abych odpověděl, je to tedy v zásadě příjem státního rozpočtu,“ podotkl.

Někteří senátoři už mě pohřbívali

Miloš Zeman také odpovídal na dotaz, kterého z kandidátů bude podporovat v prezidentských volbách. Reagoval s nadsázkou: „Já si ještě vyberu. Protože ten repertoár je tak široký a jsou tam samí geniální kandidáti, jeden lepší než druhý, krásní, elegantní, dobře oblečení, drahé hodinky na zápětí, aspoň někteří… Pár z nich je na tom ekonomicky dobře, pár si naopak chce vydělat, ale budu volit ty, kdo za sebou už něco mají. Nikoliv ty, kdo chtějí naskočit do prezidentského vlaku, a když se jich někdo zeptá, co jsi v životě dokázal, odpoví: sice nic, ale teprve teď vám to ukážu,“ zauvažoval.

Další se přihlásil otec invalidního syna, který popřál prezidentovi pevné zdraví, pěkný důchod a poděkoval mu za práci pro Českou republiku. „Chtěl bych vás poprosit, jestli by si s vámi syn mohl potřást rukou, a podívat se, že i prezident může být na vozíku,“ prosil. Zeman mu vyhověl a opět s nadsázkou popisoval výhody invalidního vozíku: „Být na vozíku je pohodlné, protože vás všude vozí, zatímco ostatní musí chodit. Já jsem se s vozíkem smířil na stará kolena. Jinak děkuji za přání zdraví, mně vyndají koncem roku žaludeční sondu, díky které dostávám výživu, i když normálně jím. Mám tedy dvě porce místo jedné. Ale to nejhorší, co mě postihlo, bylo nechutenství – nutriční problém, nic mi nechutnalo jíst a já hubnul, to už přešlo díky péči lékařů,“ popisoval dlouholetý politik.

„Ano, moji političtí oponenti - zejména ze Senátu - mě už téměř pohřbívali. Tak hyenismus se někde ve společnosti vyskytuje, ale nyní jsem na tom poměrně dobře, čeká mě oslava osmdesátin, devadesátin a potom budu soutěžit ne o titul Vesnice roku, to je váš problém, ale o nejstaršího muže České republiky,“ zavtipkoval.

Poslední dotaz mířil k tomu, co bude dnes obědvat a jak se má první dáma Ivana Zemanová. Její manžel vysvětlil, že společně s ním absolvuje návštěvu Ústeckého kraje a rovněž má bohatý program plný návštěv kulturních institucí. Setkají se vždy po programu. K obědu měl naplánovanou vinnou klobásu s bramborou kaší a jako dezert zmrzlinu. „Kdysi říkával Jiří Paroubek: kdo z vás to má?“ zakončil Miloš Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…